Πρόεδρος για Brexit: Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός

Print Friendly and PDF

Είναι σεβαστό το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος σημείωσε τις «ιδιαίτερες σχέσεις» της Κύπρου με τη Βρετανία στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας και ότι η Κύπρος έχει ήδη εμβαθύνει σημαντικά τις σχέσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός και ότι σύσσωμα τα κράτη μέλη θα διαμορφώσουν μια πολιτική στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Καταρχήν σεβαστό το αποτέλεσμα αφού αποτελεί λαϊκή εντολή ή απόφαση» είπε ο Πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, στο περιθώριο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλεύονται τρία άτομα που τραυματίστηκαν κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας.

«Κατά δεύτερον, να μην αρχίσουμε να πανικοβαλλόμαστε, έχουμε κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις μέσω Κοινοπολιτείας με τη Βρετανία» σημείωσε.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι «υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται για την έξοδο, συνεπώς παρέχεται επαρκής χρόνος για να δούμε και ποιες θα είναι εξάλλου κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων οι σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας, μετά την έξοδο της Βρετανίας».

«Αυτό που συνιστώ, και για την Κύπρο και όχι μόνο, είναι να είμαστε ψύχραιμοι, να δούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση» είπε ο Πρόεδρος και σημείωσε ότι «σύσσωμα τα κράτη μέλη θα διαμορφώσουν μια πολιτική».

Ουδείς, συμπλήρωσε, «θέλει να μεγιστοποιήσει προβλήματα, συνεπώς απαιτείται από τη μια σεβασμός, κι από την άλλη ψυχραιμία».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η πολιτική που θα ακολουθήσουν τα κράτη μέλη θα διαμορφωθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα αφήσω να εξελιχθεί ο διάλογος μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πάντα με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της Ευρώπης αλλά και του κάθε κράτους μέλους» είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε πως «ήδη έχουμε εμβαθύνει σημαντικά τις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο» και πρόσθεσε ότι «έστω κι αν βρεθεί [η Βρετανία] εκτός Ευρώπης -που θα βρεθεί αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο- έχουν σχέση τα όσα θα συμφωνηθούν και οι περαιτέρω εξελίξεις».