Τρεις ισχυροί σεισμοί χτύπησαν Ρώμη και κεντρική Ιταλία (upd)

Print Friendly and PDF

Τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις άνω των 5 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία ώρα στην κεντρική Ιταλία, ενώ δεκάδες είναι οι μετασεισμοί που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο οι τρεις δονήσεις κατεγράφησαν:

Στις 10:25, τοπική ώρα: 5,3 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 9 χλμ.

Στις 11:14: 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 9χλμ.

Στις 11:25: 5, 3 Ρίχτερ με εστιακό βάθος επίσης στα 9χλμ.

Το επίκεντρο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 110 χλμ. χιλιομέτρων βόρεια της Ρώμης (30 χλμ. νότιοδυτικά της πόλης ‘Ασκολι Πιτσένο), κοντά στο «πληγωμένο» από τον φονικό σεισμό του καλοκαιριού Αματρίτσε.

Οι δονήσεις έγιναν ιδιαιτέρως αισθητές και στη Ρώμη, όπου εκκενώθηκαν κτήρια, καθώς και το μετρό της πόλης προληπτικά.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι από τις τρεις σημερινές δονήσεις κατέρρευσε ό,τι είχε απομείνει από το καμπαναριό της κεντρικής εκκλησίας του Αματρίτσε. Σημειώθηκαν επίσης ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε, ενώ έχουν διακοπεί πολλές σιδηροδρομικές συνδέσεις ανάμεσα στη Ρώμη και περιοχές που βρίσκονται βόρεια της ιταλικής πρωτεύουσας. Πολλά σχολεία στην Αιώνια Πόλη, αλλά και στις πόλεις Ριέτι και ‘Ασκολι, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει τους ελέγχους και τις αυτοψίες στην ευρύτερη περιοχή στα σύνορα των περιφερειών Λάτσιο και Αμπρούτσο, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων είναι ιδιαίτερα προβληματική, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ηφαιστειολογίας της Ρώμης δήλωσαν στη δημόσια τηλεόραση Rai ότι πρόκειται για την ίδια σεισμική δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε στις 24 του περασμένου Αυγούστου στην περιοχή του Αματρίτσε.


Τις ημέρες αυτές, οι σεισμόπληκτες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο δοκιμάζονται από την σφοδρή κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις και πολλά μικρά χωριά έχουν αποκλεισθεί και είναι χωρίς ηλεκτρικό και φυσικό αέριο.