8 Ιουνίου συναντώνται εκ νέου Αναστασιάδης-Ακιντζί

Print Friendly and PDF

 

Στις 8 Ιουνίου καθόρισαν τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα, στο περιθώριο εργαστηρίου που διοργάνωσε η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση στο Σπίτι της Συνεργασίας και στο Λήδρα Πάλλας, στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας.

Και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσαν επηρεασμένοι από τη συνάντησή τους με τα παιδιά και μετά από 40λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Σπίτι της Συνεργασίας, ανακοίνωσαν μαζί την 8η Ιουνίου, την ερχόμενη Τετάρτη, ως την ημέρα που θα συναντηθούν οι δυο τους. Θα είναι και η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας πρώτος στα τούρκικα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι την ημερομηνία πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ίδιος αποδέχθηκε. Η συνάντηση ορίστηκε στις 8 Ιουνίου, στις 10 το πρωί. “Αυτή η ωραία εκδήλωση των παιδιών πέτυχε το να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις”, δήλωσε.

“Είχαμε την ευκαιρία στο περιθώριο της εκδήλωσης να συνομιλήσουμε με τον κ. Ακιντζί και να διευθετήσουμε νέα ημερομηνία συνάντησης εντατικών διαβουλεύσεων, έτσι ώστε, εάν και εφόσον υπάρξει το κοινό έδαφος, να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν σε μια επιθυμητή για όλους λύση. Η ημερομηνία ορίστηκε η 8η Ιουνίου”, δήλωσε στα ελληνικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδη.

Λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητό του και κληθείς από Τ/κ δημοσιογράφο να σχολιάσει την πρόταση που η “ε/κ διοίκηση” υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις περιουσίες Ε/κ στο “βορρά”, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, το να σημειώνονται τέτοια γεγονότα στο ΕΔΑΔ δεν είναι σωστό. “Η λύση του Κυπριακού θα βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι στους διαδρόμους δικαστηρίων”, πρόσθεσε. Γι αυτό, συνέχισε, οι δύο ηγέτες ελπίζουν ότι, όπως καταγράφεται και στην κοινή τους δήλωση στις 15 Μαΐου, μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια για λύση με επιτυχία και αυτά τα προβλήματα θα μείνουν στο παρελθόν.

“Όσο δεν λύνεται το Κυπριακό, τέτοια θέματα θα έρχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ημερήσια διάταξη. Εάν δεν είναι σήμερα θα είναι αύριο. Εάν δεν είναι σήμερα το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, θα είναι αύριο. Σε αυτά τα θέματα οι δυσκολίες και τα προβλήματα θα αυξηθούν. Και όμως εμείς επιθυμούμε την ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των πλευρών, την διεύρυνση των πιθανοτήτων συνεργασίας”, δήλωσε περαιτέρω ο κ. Ακιντζί

Αυτός, είπε, είναι ο λογικός δρόμος και αυτός ο δρόμος μας λέει να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις και να φτάσουμε σε μια λύση. “Έχει νόημα και το ότι αυτή την απόφαση (για να συναντηθούν) την πήραμε σε αυτή την εκδήλωση που ήμασταν μαζί με τα παιδιά. Γιατί δεν θέλουμε αυτά τα παιδιά να ζήσουν αυτά που ζήσαμε εμείς σε αυτό το νησί. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που θα παρέχει ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια και ισότητα. Για αυτά τα όμορφα παιδιά, όποια και αν είναι η γλώσσα,η θρησκεία ή ο πολιτισμός τους”.

Ερωτηθείς πόσες φορές θα μπορούσαν να συναντώνται την εβδομάδα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτό θα το καθορίσουν στη συνάντησή τους στις 8 Ιουνίου, όπου “στόχος μας είναι να καθορίσουμε το πρόγραμμα”.

Προηγούμενη ενημέρωση

Μηνύματα ενότητας έστειλαν Αναστασιάδης – Ακιντζί

Δεσμεύσεις ενώπιον παιδιών, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, ανέλαβαν οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, για προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και λειτουργία μίας Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου, μέχρι το τέλος του 2016.

Με προκαθορισμένη χρονική ατζέντα, πορεύονται Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, αφού οι δηλώσεις τους μετά το πέρας της εκδήλωσης για την ημέρα του παιδιού στο σπίτι συνεργασίας, στο Λήδρα Πάλας, υποδεικνύουν ότι οι δύο πλευρές επιταχύνουν τις διαδικασίες για την επίτευξη λύσης και μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρο.
Αν και παραδέχθηκαν ενώπιον παιδιών από τις δύο κοινότητες ότι στις μεταξύ τους συνομιλίες προκύπτουν προβλήματα και διαφωνίες, εντούτοις εξέφρασαν την βούληση να παραδώσουν στις επόμενες γενιές, μία ελεύθερη Κύπρο συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ευτυχής για την διεξαγωγή της εκδήλωσης αφού μέσα από αυτή, τόσο ο ίδιος όσο και ο κατοχικός ηγέτης, αφού τα παιδιά υπενθύμισαν και στους δύο ότι αυτά είναι το μέλλον της πατρίδας.

Είναι γι’ αυτό το σκοπό που ο ίδιος, όπως ομολόγησε νιώθει ακόμη πιο βαρύ το καθήκον να καλέσει τον φίλο του Μουσταφά, όπως τον αποκάλεσε, να αντικρίσουν το μέλλον της πατρίδας και να εργαστούν ακόμη πιο εντατικά με αλληλοσεβασμό στην βάση που έχει συμφωνηθεί για να επανένωση της πατρίδας.

«Η χώρα είναι κοινή για όλους και πρέπει να σας δώσει την ευκαιρία μέσα από την ειρήνη να συνδημιουργήσετε, να έχετε προοπτική και μέλλον και αυτή είναι υποχρέωση δική μου και του φίλου μου του Μουσταφά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στέλνοντας το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι πολύ μικρή για να έχει την πολυτέλεια να είναι διαιρεμένη, έκανε λόγο για επίλυση του κυπριακού εντός των επόμενων μηνών.

Με τη σειρά του ο Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε την ευχαρίστηση του για αυτή την πρώτη συνάντηση των παιδιών, τα οποία κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τα αδέλφια τους, όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι μιλάνε δύο διαφορετικές γλώσσες.

«Σε εμάς τους ενήλικους αποδείξατε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί και να τραγουδάτε. Ξεχωριστές γλώσσες, θρησκεία και παράδοση είναι ο πλούτος για όλους μας, αυτό που έχει σημασία είναι να λύσουμε τα προβλήματα με αγάπη και σεβασμό, κάποιοι ζείτε στο Νότο και άλλοι στο Βορά, αλλά η Κύπρος είναι η κοινή σας χώρα, που αγαπάτε με τον ίδιο τρόπο», συνέχισε ο κ. Ακιντζί, εκφράζοντας τη βούληση για από κοινού επίλυση των προβλημάτων αυτής της χώρας.

«Εγώ και ο φίλος μου ο Νίκος μπορεί να έχουμε προβλήματα μεταξύ μας, αλλά αγωνιζόμαστε για να σας φέρουμε εσάς τα παιδιά μαζί πιο συχνά, όλη η προσπάθεια και η βούληση είναι να σας αφήσουμε μια χώρα γεμάτη ειρήνη και αγάπη. Δεν θέλουμε να ζήσετε και εσείς τις δυσμενείς καταστάσεις που έζησε η γενιά μας» δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, απευθυνόμενος στα παιδιά, καταλήγοντας στην διαβεβαίωση ότι στόχος των δύο ηγετών είναι μέχρι το τέλος αυτού του έτους να ιδρύσουν την Ομοσπονδιακή Κύπρο.

Προηγούμενη ενημέρωση

Σε εκδήλωση θα παραστούν Αναστασιάδης-Ακιντζί

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα παραστούν σήμερα στην πρώτη εκδήλωση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, με τη συμμετοχή μαθητών από τις δύο κοινότητες.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 08.30 το πρωί στο Σπίτι της Συνεργασίας με τη συμμετοχή 50 Ελληνοκύπριων και 50 Τουρκοκύπριων μαθητών και μαθητριών ηλικίας 11-12 χρόνων. Τα παιδιά θα λάβουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες και εργαστήρια που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, κατασκευές τέχνης, παραδοσιακά παιχνίδια της Κύπρου και άλλα.

Οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα μεταβούν στο χώρο γύρω στις 11.30 και θα επισκεφθούν όλα τα εργαστήρια που θα είναι σε εξέλιξη εκείνη την ώρα. Θα μιλήσουν λίγο με τα παιδιά και μετά θα βγάλουν αναμνηστική φωτογραφία. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 12.15.