Ακιντζί – Τσαβούσογλου: Ναι σε νέα Γενεύη «χωρίς προϋποθέσεις»

Print Friendly and PDF

Στόχος, επιθυμία και προσδοκία του είναι στη Νέα Υόρκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να προσέλθει «χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι είναι κοινή θέση της τ/κ πλευράς, ακόμα και της αντιπολίτευσης, αλλά και της Τουρκίας ότι είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Γενεύη, για τη συνέχιση της Διάσκεψης της Κύπρου, και να συζητήσουν όλα τα θέματα στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της ανακοίνωσης της 12ης Ιανουαρίου 2017.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θέλουν η διαδικασία να επιτύχει. «Ήρθε, να μην πω πέρασε, η ώρα της λύσης», πρόσθεσε. Επανέλαβε ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δήλωσε ότι «είμαστε εντάξει για τη Γενεύη, χωρίς όμως προϋποθέσεις, για συζήτηση όλων των θεμάτων, και σίγουρα και των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων», αλλά όχι να κλείσουν πρώτα τα κεφάλαια που θέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, οι παράμετροι για την επανάληψη της Διάσκεψης για την Κύπρο είναι ξεκάθαροι στα ανακοινωθέντα της 11/2/2014 και 12/1/2017 και έκανε λόγο για προσπάθεια της ε/κ πλευράς να αποδυναμώσει τη διαδικασία και χωρίς να την σκοτώσει, να την επιμηκύνει.

Εμείς επικεντρώνουμε την ενέργειά μας στην εξεύρεση μιας λύσης, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πλέον γνωρίζει ότι δεν είναι εποικοδομητική στάση (της ε/κ πλευράς) το να θέτεις όρους που γνωρίζεις ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την τ/κ πλευρά, και μετά να κατηγορείς τους Τ/κ ότι δεν τους αποδέχονται. Κάλεσε δε την ε/κ πλευρά «να εγκαταλείψει την προσπάθεια να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις».

Απαντώντας δε σε ερώτηση για το φυσικό αέριο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των μονομερών – όπως είπε – ενεργειών από την ε/κ πλευρά, κατά την έκφρασή του, τότε «και εμείς θα κάνουμε κάποια βήματα, καθώς εδώ υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκικής Δημοκρατίας και των Τ/κ», όπως ισχυρίστηκε.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση Ακιντζί – Τσαβούσογλου στο «προεδρικό» ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και δύο ώρες μετά ακολούθησε η συνάντηση με τα μέλη της «κυβέρνησης», Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν και Σερντάρ Ντενκτάς. Στις 14.30 προσήλθαν και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Τουφαν Ερχιουρμάν εκ μέρους του ΡΤΚ και Τζεμάλ Οζγιγίτ εκ μέρους του ΚΚΔ.

Προηγούμενη ενημέρωση

Συνάντηση Τσαβούσογλου με Ακιντζί στα κατεχόμενα

Άρχισε η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος βρίσκεται παράνομα από χθες στα κατεχόμενα και στις 3 το απόγευμα θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ακιντζί.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και στη συνέχεια συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, στην παρουσία και του Τ/κ διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί.

Στο «προεδρικό» ο κ. Τσαβούσογλου θα έχει επίσης συναντήσεις, στην παρουσία πάντοτε του κ. Ακιντζί, με τον «πρωθυπουργό» Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν και τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό», Σερντάρ Ντενκτάς στις 14.00 ενώ αργότερα, στις 14.30 θα δει και τους προέδρους των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων.

Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Ακιντζί – Τσαβούσογλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα συναντήσει την «πρόεδρο της βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ και τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Μετά το τέλος των επαφών του θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.