Σημαντικές διαφορές στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού

Print Friendly and PDF

Σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν – μετά τη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό – στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού, σύμφωνα με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και Κύπρο Χρυσοστομίδη.

Σε δηλώσεις τους στο ΡΙΚ, ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη διαφορά αφορά το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στο δικαίωμα αποκατάστασης της περιουσίας. Η κ. Μαρκουλή ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει ο αρχικός ιδιοκτήτης και όχι ο χρήστης, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρεί την αντίθετη άποψη.

Στο θέμα της διακυβέρνησης, πέραν της διαφωνίας στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου σε όλους τους τομείς λειτουργίας του κράτους.

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για τη στάση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στη Γενεύη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «ουδόλως εξυπηρετεί η συντήρηση ανύπαρκτων θεμάτων για τα τεκταινόμενα στην πρόσφατη διάσκεψη της Γενεύης».

«Δεν μπορεί να διεξάγεται συζήτηση για θέματα που δεν υφίστανται», είπε, ενώ επανέλαβε ότι έχει καταστεί σαφές και από τον κ. Αναστασιάδη και από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα και από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά ότι είναι αγαστή η συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Πηγή: ΑΜΠΕ