Αμπντάλλα: Σθεναρή η στήριξη της Ιορδανίας προς την Κύπρο

Print Friendly and PDF

Τη σθεναρή στήριξη της Ιορδανίας προς την Κύπρο σε σχέση με το Κυπριακό, εξέφρασε ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β`, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο νησί.

Ο Βασιλιάς και η συνοδεία του παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την κυπριακή αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο. Προηγήθηκε κατ` ιδίαν συνάντηση του Βασιλιά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στην προσφώνησή του στο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη θέση αρχών που τηρεί η Ιορδανία στο Κυπριακό και μίλησε για τις στενές και ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε ότι είναι περήφανος για τις σχέσεις των δύο κρατών και ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχει στη χώρα του στην ΕΕ.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δύο χώρες.

Από ιορδανικής πλευράς στο γεύμα παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών και από κυπριακής οι Υπουργοί Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην αντιφώνησή του,ο Βασιλιάς της Ιορδανίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών οι οποίες έχουν, όπως είπε, ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από τον καιρό της τελευταίας συνάντησης του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Υπογράμμισε επίσης το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και εξέφρασε την εκτίμηση του ιδίου, αλλά και της Κυβέρνησης και του λαού της Ιορδανίας για τη στήριξη της Κύπρου προς την Ιορδανία για την αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων που έχει ενώπιον της, όπως είναι το προσφυγικό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε ότι «είχαμε ιστορικά μια ισχυρή θέση για το Κυπριακό και πάντοτε θα έχετε μια ισχυρή θέση από εμάς».

Τέλος, ο Βασιλιάς Αμπντάλλα ΙΙ είπε ότι «υπάρχουν περιφερειακά έργα που ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε με εσάς», ενώ επεσήμανε και την καλή συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τελευταία χρόνια η Κύπρος και η Ιορδανία γράφουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των σχέσεων τους». Πρόσθεσε ότι το άνοιγμα Ιορδανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Επεσήμανε ακόμη τη σημασία της Ιορδανίας στην περιοχή, τονίζοντας ότι είναι ένα κράτος που πολεμά ενάντια της τρομοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί καταφύγιο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

«Η Κύπρος, ως εταίρος και φίλος, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ιορδανία, πολιτικά, διπλωματικά και άλλως πως», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος.

«Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και άλλα ομόθυμα κράτη μέλη της ΕΕ είναι δεσμευμένα να φέρουν πιο κοντά την ΕΕ και τη Μέση Ανατολή».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει να εργάζεται άοκνα για την επίτευξη βιώσιμης και συνολικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Ιορδανία για τη στάση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό.

Προηγούμενη ενημέρωση

Στο Προεδρικό ο Βασιλιάς της Ιορδανίας – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Εφθασε λίγο πριν την μια το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β`.

Το Βασιλιά της Ιορδανίας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο όπου στήθηκε κόκκινο χαλί. Αγημα της ΕΦ απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών από τη φιλαρμονική της Αστυνομίας.

Ακολούθως, ο Βασιλιάς κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`.

Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται κατ`ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Βασιλιά της Ιορδανίας.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με τα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το Βασιλιά συνοδεύουν ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας και άλλοι παράγοντες.

Προηγούμενη ενημέρωση

Στην Κύπρο σήμερα ο Βασιλιάς της Ιορδανίας

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β`.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για σύντομη επίσκεψη, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παρακαθίσει σε κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με τα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το Βασιλιά θα συνοδεύουν ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας και άλλοι παράγοντες.

Με ανακοίνωσή της η Αστυνομία ενημερώνει ότι θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και γι’ αυτό και θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας, όσο και στην επαρχία Λευκωσίας.

Η Αστυνομία παρακαλεί το κοινό όπως ακολουθεί τις οδηγίες των μελών της και επιδείξει τη δέουσα υπομονή.