Ποια ακίνητα μπήκαν πρώτα σε πλειστηριασμό

Print Friendly and PDF

Σάρκα και οστά παίρνει τις επόμενες ημέρες η διαδικασία των εκποιήσεων. Ήδη οι τράπεζες με καταχωρήσεις στον Τύπο άρχισαν να ενημερώνουν το κοινό για τους πλειστηριασμούς οι οποίοι αρχίζουν στις 23 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα ακίνητα τα οποία βγάζουν στο σφυρί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν αφορά πρώτη κατοικία.

Οι εκποιήσεις αφορούν παλιές υποθέσεις των τραπεζών που έχουν καταχωρηθεί στον τερματισμό εδώ και αρκετά χρόνια. Οι πλειστηριασμοί αφορούν κυρίως χωράφια, κτίρια, αποθήκες και οικόπεδα. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη έκταση που έλαβε το ζήτημα των εκποιήσεων ειδικά μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από τις πολλές πιέσεις των δανειστών μας, μειωμένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον του κοινού για τα εν λόγω ακίνητα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, χαμηλό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον των αγοραστών για να συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη ρευστότητα και την αδυναμία των αγοραστών να εξασφαλίσουν δάνεια από τις τράπεζες αλλά και στην ιδιαιτερότητα της διαδικασίας των εκποιήσεων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τιμές πώλησης ξεκινούν από το 80% της αξίας των ακινήτων.

Όπως ανακοινώθηκε στον Τύπο στις 23 Ιουνίου 2016, η ώρα 9 το πρωί θα γίνει πλειστηριασμός για οικόπεδο 1.485 τ.μ. που ανήκει στο δήμο Άγιος Θεόδωρος με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης €736,4 χιλ.

Λίγο αργότερα στις 10:30 πμ θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για πώληση χωραφιού-αποθήκης, έκτασης 5.263 τ.μ. στην περιοχή Γιαλιάς με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης €438,4 χιλ.

Στις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί για ακίνητα στην περιοχή Μεσόγης.

Θα επιχειρηθεί πώληση οικοπέδου 587 τ.μ. με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης €80 χιλ, οικοπέδου 576 τ.μ. €78,4 χιλ. και οικοπέδου 520 τ.μ. με τιμή €71,6 χιλ.

Πέραν των πλειστηριασμών οι τράπεζες χρησιμοποιούν και άλλες μεθόδους για μείωση των χρεών των δανειοληπτών όπως είναι η αγορά χρέους.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Η Τράπεζα Κύπρου ενημερώνει μέσω του Tύπου την αγορά ακινήτων από developer. Πωλητής των ακινήτων είναι η εταιρεία Solon Piitarides (Developments) και αγοραστής η Τράπεζα Κύπρου.

Αναφορικά με το ένα ακίνητο, μεταβίβαση μεριδίου αφορά χωράφι 58.529 τ.μ. και ποσό πώλησης €110 χιλ, μεταβίβαση μεριδίου από χωράφι στο Μονιάτη, στο Σαϊττά, με τιμή πώλησης €84,9 χιλ. Υπάρχουν επίσης μερίδια από άλλα χωράφια στην περιοχή με το ποσό πώλησης στις €20 χιλ., €36,2 χιλ., €50,9 χιλ., €33,9 χιλ., €6,2 χιλ. και €52 χιλ.

Στην περιοχή Αγίας Φυλάξεως Λεμεσού, η εταιρεία Solon Piitarides πώλησε μερίδιο ακινήτων στην Τράπεζα Κύπρου έναντι €148,5 χιλ. και δεύτερο προς €423,5 χιλ.

Προς το τέλος Ιουλίου είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμών από την Ελληνική Τράπεζα και η αρχή γίνεται από την επαρχία Πάφου.

Πιο αργά αναμένεται να ακολουθήσει η Alpha Bank Cyprus, τοποθετώντας το χρονικό ορίζοντα το Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι έγγραφες προσφορές μπορούν να παραδίδονται προσωπικά στο δημοπράτη και θα καταγράφεται η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης.

Σύμφωνα με την ενημερωτική επιστολή προς τη Βουλή τον Απρίλιο, από τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, τα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζονται να βγάλουν σε πλειστηριασμό 396 ακίνητα, η αγοραία αξία των οποίων αγγίζει τα €88,8 εκατ., περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.

Η πλειοψηφία των προωθούμενων εκποιήσεων αφορά αγροτεμάχια και οικόπεδα. Τα στοιχεία αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2016, βάσει των οποίων ανάμεσα στα ακίνητα που θα εκποιηθούν περιλαμβάνονται 31 κατοικίες ή διαμερίσματα τα οποία είναι υπό ανέγερση ή έτοιμα, αλλά δεν αποτελούν κύρια κατοικία, με την αγοραία τους αξία να φτάνει τα €7,9 εκατ.

Επίσης στον κατάλογο των εκποιήσεων περιλαμβάνονται 43 εμπορικά ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων γραφείων, καταστημάτων, εργοστασίων και κτηνοτροφικών μονάδων αξίας €24,7 εκατ., καθώς και τέσσερα ξενοδοχεία με αγοραία αξία €4,8 εκατ. Υπό εκποίηση θα τεθούν ακόμα 53 οικόπεδα αξίας €10,6 εκατ., 263 αγροτεμάχια και άλλα τεμάχια γης αξίας €38,5 εκατ. και δύο περιπτώσεις άλλης περιουσίας ύψους €2,1 εκατ.

Δωρίτα Γιαννακού