Στο Eurogroup σήμερα ο Χάρης Γεωργιάδης

Print Friendly and PDF

Δύο διαφορετικές εικόνες για την πορεία της κυπριακής οικονομίας θα τεθούν σήμερα ενώπιον των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Οπλισμένη με την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου από τους Standard and Poor’s, η κυπριακή κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη σημαντική πορεία ανάκαμψης και δημοσιονομικής εξυγίανσης, την ίδια στιγμή που οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θα παρουσιάσουν μια εικόνα δημοσιονομικής χαλάρωσης, σημειώνοντας την ανάγκη για νέα μέτρα.

Η αξιολόγηση των Standard and Poor’s δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο καλή στιγμή για το υπουργείο οικονομικών, που θα προσπαθήσει να πείσει εκ νέου σήμερα ότι η προσέγγιση της Κομισιόν είναι προβληματική.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου και των πλείστων ξένων αναλυτών, η οικονομία της Κύπρου θα παρουσιάσει μικρή επιβράδυνση τα επόμενα χρόνια, όχι όμως σε βαθμό που θα δικαιολογείται η εκτίμηση της Κομισιόν ότι το 2016 αντιμετώπισε φαινόμενα υπερθέρμανσης.

Άλλωστε ο Standard and Poor’s εκτιμά ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,7% το 2017, που πλησιάζει αυτόν του 2016. Τα επόμενα χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης θα μείνει αισθητά πάνω από το 2%, συμβάλλοντας σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας και βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης.

Αν και η Κομισιόν κάνει λόγο για δημοσιονομική χαλάρωση, ο υπουργός θα προτάξει σήμερα το οριακό, έστω, δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2016 και τις εκτιμήσεις των πλείστων αναλυτών ότι το ισοζύγιο θα παραμείνει οριακά πλεονασματικό τα επόμενα χρόνια.

Ο υπουργός έσπευσε χθες να προκαταλάβει τους τεχνοκράτες της Κομισιόν δηλώνοντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «είναι γνωστή η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σχετίζεται όχι με τις πραγματικές επιδόσεις και εκτιμήσεις για την οικονομία, αλλά με μια λανθασμένη προσέγγιση που βασίζεται στο ότι η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει ήδη σε φάση υπερθέρμανσης και θα πρέπει να κάνει πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια, για παράδειγμα με επιβολή φόρων, να ανακοπεί η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας».

Ο Χάρης Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «είναι κατανοητό αλλά και ξεκάθαρο εκ μέρους της κυβέρνησης πως σε αυτό το σημείο υπάρχει διαφωνία και δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μια τέτοια λανθασμένη σύσταση».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συμπεριλάβει την Κύπρο στις χώρες που παρουσιάζουν δημοσιονομική χαλάρωση, γιατί τα επίπεδα ανάπτυξης της οικονομίας θα δικαιολογούσαν καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις.

Βασικά, η Κομισιόν προβληματίζεται για την αύξηση των δαπανών από την κυβέρνηση, μέσω προσλήψεων και αυξήσεων μισθών, αλλά και την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις σημαντικών, για το κράτος, φορολογιών, όπως ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Κύπρος πρέπει να πετυχαίνει μεγαλύτερα πλεονάσματα και να τα διοχετεύει σε αποπληρωμή του χρέους, αντί να δημιουργεί μόνιμες πρόσθετες δαπάνες ή να μειώνει τα έσοδα.

Στη βάση των υπολογισμών της Κομισιόν, το διαρθρωτικό ισοζύγιο για το 2017 αποτιμάται στο -1.4% αντί του μεσοπρόθεσμου στόχου για ισοσκελισμένη διαρθρωτική θέση.

Άλλωστε, παρά τις αναβαθμίσεις των τελευταίων ετών, η Κύπρος παραμένει σε μη επενδυτική βαθμίδα, με μια από τις ψηλότερες αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Αν και η Κομισιόν αναγνωρίζει τη δημοσιονομική βελτίωση, στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι έχει επέλθει μέσω της τεχνητής και ασυνήθιστα μεγάλης μείωσης των επιτοκίων στην Ευρώπη, και χωρίς να έχει συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις που να καθιστούν την ανάπτυξη βιώσιμη.

Στα προβλήματα της οικονομίας προστίθεται και το πιο ψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες, που θα μπορούσε δυνητικά να επιβαρύνει το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Οι Standard and Poor’s, πάντως, δεν ανησυχούν όσο η Κομισιόν για τη δημοσιονομική χαλάρωση. Αν και αναγνωρίζουν ότι η προεκλογική περίοδος θα επιδεινώσει το δημοσιονομικό ισοζύγιο, εκτιμούν ότι η επιδείνωση δεν θα είναι τόσο μεγάλη που να ανατρέψει τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς.