Έiντε: Χάσμα στη μεθοδολογία ανάμεσα στους δυο ηγέτες

Print Friendly and PDF

 

Δεν υπάρχει αποτέλεσμα, η εκ του σύνεγγυς διαδικασία συνεχίζεται, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, που διήρκησε κάτι λιγότερο από 1,5 ώρα, προσθέτοντας ότι «αυτό φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο».

«Τα καλά νέα» είναι πως και οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στο να λύσουν το Κυπριακό και θέλουν να το κάνουν στην Γενεύη, αλλά «είναι μακριά όσον αφορά τη μεθοδολογία για μια νέα Γενεύη», είπε. Η εκ του σύνεγγυς (διαδικασία) είναι χρήσιμη γιατί μπορούμε να επεξεργαστούμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, αλλά είναι ακόμα μακριά, πρόσθεσε και σημείωσε: «Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν είναι κοντά».

Γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο όσο βλέπουμε περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ο κ. Είντε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι λυπηρό γιατί «πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που θυμάται ο ίδιος, να υπάρχει θέληση και από τους δύο ηγέτες, να είναι προσηλωμένοι σε μια τελική Διάσκεψη σε όλα τα θέματα». Το να βρουν το σωστό τρόπο να γίνει, συνέχισε, «θα μας κρατήσει απασχολημένους ακόμη λίγο διάστημα. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω».

Απαντώντας σε ερώτηση αν φέρνει πρόταση, είπε ότι ακούει τις θέσεις και των δύο πλευρών και προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος. «Εάν αυτό το λέτε πρόταση, πείτε το πρόταση, δεν είναι μια ανεξάρτητη πρόταση των ΗΕ, είναι μια προσπάθεια να συνδυάσει αυτά που ακούει ώστε να μειώσει τις διαφορές προκειμένου να γίνουν μηδενικές». Υπενθύμισε ότι δεν μιλούν τώρα για την ουσία των θεμάτων, αλλά για τη μεθοδολογία εάν τον Ιούνιο θα έχουμε Γενεύη.

«Και οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, γνωρίζουν ότι τυχόν αποτυχία θα είναι δραματική για τη διαδικασία και αυτή είναι και η δική μου άποψη». Προσπαθούν, συνέχισε, να το κάνουν να πετύχει, και οι δύο θέλουν να συνεχίσει και του εξέφρασαν ικανοποίηση για το ότι η διαδικασία συνεχίζεται, «κανείς δεν θέλει να τελειώσει, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί».

Κληθείς να πει πού είναι μακριά οι δύο πλευρές, οκ. Έιντε ανέφερε ότι βλέπει μια σημαντική συμφωνία σε ένα σημαντικό στοιχείο μιας συνολικής συμφωνίας, που είναι θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, στην ολότητά του, που δεν αφορά μόνο το θέμα των ξένων στρατευμάτων και των εγγυήσεων αλλά, όπως είπε, τη δημιουργία ενός οράματος ασφάλειας, όπου Ε/κ και Τ/κ και όσοι άλλοι ζουν εδώ, «θα αισθάνονται ασφαλείς σήμερα, αύριο και στο μέλλον για τη ζωή τους, τις περιουσίες τους, για την ταυτότητα και την κοινότητά τους, αλλά και για το κράτος».

Αυτά είναι τα κύρια σημεία για την ασφάλεια και κανείς δεν διαφωνεί με αυτό, όλοι λένε ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει, σημείωσε. «Αυτή η συζήτηση βεβαίως αφορά και άλλα θέματα, όπως -για να αναφέρω ένα- τη δομή της διακυβέρνησης, έχει να κάνει με εσωτερικά στοιχεία της ασφάλειας αλλά και με εξωτερικά».

Επεξεργαζόμαστε ιδέες γι’ αυτά τα θέματα, αλλά είμαστε μακριά από μια συμφωνία, πρόσθεσε ο κ. Έιντε και σημείωσε πως γι’ αυτό «χρειαζόμαστε τη Γενεύη», επειδή χρειάζεται να παρευρίσκονται και η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ. Εκκρεμούν, συνέχισε, το τι θα κάνουμε πρώτα, τι θα κάνουμε μετά και ποια είναι η διασύνδεσή τους.

Ερωτηθείς εάν θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες αύριο, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε απάντησε ότι θα συνεχίσει όσο είναι αναγκαίο και όσο θεωρεί ο ίδιος ότι είναι χρήσιμο. Όσο έχουμε συναντήσεις, υπάρχει ελπίδα, κατέληξε.

Προηγούμενη ενημέρωση – 25 Μαίου 2017, ώρα 11:51

Έιντε: Αν δεν γεφυρώσουμε ουσιαστικές διαφορές δεν θα φτάσουμε Γενεύη

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε δήλωσε πως μεταφέρει στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κάποιες ιδέες που τέθηκαν κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν αναχωρήσει για τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί, ο κ. `Ειντε σημείωσε πως «θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά», και πως το πήγαινε-έλα του θα συνεχιστεί για ορισμένο ακόμη χρόνο, ίσως και αργότερα σήμερα, ίσως μέχρι αύριο. «Δεν είναι αδύνατο αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», ανέφερε.

«Δεν είναι εύκολο γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και οι λεπτομέρειες μετρούν πολύ και για τις δυο πλευρές», επεσήμανε.

Ο κ. `Ειντε είπε ακόμη πως δεν υπάρχει διαφωνία στο ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο που έχει συζητηθεί λιγότερο, που είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Κληθείς να πει αν σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία σε σύγκριση με χθες, ο κ. `Ειντε ανέφερε πως γνωρίζει περισσότερα και για τις θέσεις των δυο πλευρών. Πρόσθεσε πως υπάρχει θέληση για εξεύρεση μιας λύσης για επανασύγκληση της Διάσκεψης της Γενεύης.

«Αλλά δεν βρισκόμαστε εκεί ακόμη. Θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά», ανέφερε, σημειώνοντας πως μεταφέρει κ. Ακιντζί «κάποιες ιδέες από εδώ». Ανέφερε πως «αυτό το πήγαινε έλα θα συνεχιστεί για ορισμένο χρόνο ακόμα, ίσως πιο αργά σήμερα, ίσως μέχρι αύριο.

«Δεν είναι αδύνατο. Αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει. Δεν είναι εύκολο γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι λεπτομέρειες μετρούν πολύ και για τις δυο πλευρές», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν έχει βρει κοινό έδαφος, είπε πως «τό κοινό έδαφος δεν είναι τόσο σημαντικό», προσθέτοντας πως και οι δυο πλευρές θέλουν να λύσουν το Κυπριακό, θέλουν να το λύσουν τον Ιούνιο και θέλουν να το λύσουν στη Γενεύη, «και αυτό είναι αρκετά σημαντικό κοινό έδαφος».

Αλλά για το πώς θα γίνει αυτό, με ποιά αλληλουχία και ως προς το τί εξαρτάται από τί υπάρχει σημαντική διαφορά και εάν δεν γεφυρώσουμε αυτή τη διαφορά δεν θα υπάρξει Γενεύη, ανέφερε, προσθέτοντας πως αν δεν υπάρξει Γενεύη πρέπει να εξαγάγουμε ένα συμπέρασμα από αυτό.

Ερωτηθείς αν είναι καλύτερα να συζητηθούν όλα τα θέματα μαζί, ο κ. `Ειντε είπε πως αυτό που είναι σημαντικό για όλους είναι να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο που έχει συζητηθεί λιγότερο, που είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Δεν υπάρχει διαφωνία επί αυτού. Γιατί στα άλλα κεφάλαια οι δυο ηγέτες μου λένε, και συμφωνώ, ότι δεν έχουμε τελειώσει αλλά βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα βασικά όλων των άλλων πέντε κεφαλαίων είναι γνωστά σε μεγάλο βαθμό και έχουμε ένα μείζον θέμα στο οποίο υπήρξε συζήτηση σε πολύ λιγότερο βαθμό και χρειάζεται να δώσουμε έμφαση σε αυτό», ανέφερε.

Είπε πως τα ΗΕ έχουν ξοδέψει σημαντικό χρόνο με τις εγγυήτριες δυνάμεις για εξέταση των θεμάτων αυτών, αλλά δεν έχουν εξεταστεί πλήρως στις συνομιλίες.

«`Ετσι αυτό πρέπει να συμβεί. Αλλά η σειρά με την οποία και η έκταση στην οποία αυτό το θέμα εξαρτάται από άλλα θέματα ή είναι ανεξάρτητο είναι αυτό επί του οποίου συνεχίζεται η διαφωνία. Δεν γνωρίζω αν θα το λύσουμε αυτό αλλά συνεχίζω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ», επεσήμανε.

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση – 25 Μαίου 2017, ώρα 10:36

Σε εξέλιξη η συνάντηση Αναστασιάδη – ‘Ειντε

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, που ξεκίνησε γύρω στις 10.15 το πρωί.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί στις 11.30 με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. `Ειντε συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους και μέλος του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου.

Τον κ. `Ειντε συνοδεύουν η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και άλλοι συνεργάτες του.

Προηγούμενη ενημέρωση – 25 Μαϊου 2017, ώρα 08:19

Χωριστές συναντήσεις Άιντα με τους δύο ηγέτες

Συνεχίζεται η διπλωματία του πήγαινε- έλα από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντα, ο οποίος θα έχε την Πέμπτη νέες συναντήσεις με τους δυο ηγέτες.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 το πρωί ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Χάσμα στις προτάσεις των ηγετών

Μπορεί τα ΗΕ να εκφράζουν αισιοδοξία για μια νέα διάσκεψη, εν τούτοις όμως υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις προτάσεις των δυο ηγετών. Σε δηλώσεις του ο κ. Άιντα ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη κάποια απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει κοινή βούληση για μια κοινή πλατφόρμα.

Δεν θα κάνω ότι θέλουν οι Τούρκοι

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θέλω λύση αλλά δεν θα κάνω ότι θέλουν οι Τούρκοι, διαμήνυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια γεύματος με την ηγεσία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της πρότασης του, ενώ δεν έκρυψε την ενόχληση του για την έντονη κριτική που του ασκείται στο εσωτερικό.