Οχι στις εγγυήτριες δυνάμεις επανέλαβε ο Κοτζιάς στον ‘Ειντε

Print Friendly and PDF

 

Η Αθήνα εμμένει στην άποψή της ότι είναι καίριας σημασίας για την ίδια αλλά και για τη βιωσιμότητα της λύσης για το Κυπριακό να φύγουν τα ξένα στρατεύματα και να μην υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις και δη με παρεμβατικά δικαιώματα.

Αυτό μετέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε στη συνάντηση που είχαν προ ολίγου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης, που σήμερα κιόλας αναχωρεί για Άγκυρα, και θα έχει και διαβουλεύσεις και με την τρίτη εγγυήτρια δύναμη, Βρετανία, δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία του έχουν δώσει να καταλάβει ότι επιθυμούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, και ότι τελικά η απόφαση για αυτό θα είναι στο χέρι των ηγετών των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο, Αναστασιάδη και Ακιντζί.

«Δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά δεν την εγκαταλείπουμε»

Τη διαβεβαίωση ότι συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για τη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη έδωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε.

«Είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία, δεν είναι εύκολη, αλλά δεν την εγκαταλείπουμε» ανέφερε μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη. Γι αυτό, όπως είπε, αμέσως μετά θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειες και εκεί.

«Η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί στην Κύπρο»

Ο κ. Άιντε σημείωσε μεν πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί είναι ένα διεθνές θέμα», αλλά επισήμανε ότι η τελική απόφαση θα πρέπει ληφθεί στην Κύπρο από τους δύο ηγέτες, για το αν προτίθενται να βρουν μία κοινή πλατφόρμα για μία νέα Διάσκεψη της Γενεύης. Πρόσθεσε πως «επικεντρωνόμαστε όχι τόσο στο θέμα της ουσίας αλλά στο πώς θα οργανωθούμε, ποια θα είναι η ατζέντα γιατί υπάρχουν πολιτικές δυσκολιες».

«Εμείς στα Ηνωμένα Έθνη είμαστε έτοιμοι, νιώθω ότι επί της αρχής και οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι έτοιμες, όπως ήταν και τον περασμένο Γενάρη, έχουν υπάρξει περισσότερες σκέψεις για τα θέματα που αφορούν τις εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι δεν ζητά «από κανέναν να ασκήσει πίεση σε κανέναν», αλλά πως εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του καθώς «η διαδικασία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα» όπως είπε, δηλώνοντας παράλληλα την σθεναρή πεποίθησή του ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ούτε της Τουρκίας ή όποιου άλλου διεθνούς παίκτη η αποτυχία αυτής της διαδικασίας».

Όπως εξήγησε, «παρά το γεγονός ότι είναι μία διαδικασία που αφορά τους Κυπρίους, οι διεθνείς επιπτώσεις της μη λύσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν προφανώς τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και γενικότερα τη κατάσταση στη Μεσόγειο».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πιστεύει ότι κάποια πλευρά ευθύνεται περισσότερο για τη μη εύρεση κοινού εδάφους για νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, ο κ. Άιντε είπε πως «αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές στην Κύπρο επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη. Είναι κάτι που με ανησυχεί γιατί πιστεύω ότι κάποια στιγμή όταν θα επανέλθουν στις συνομιλίες μάλλον θα το μετανιώσουν. Επομένως εγώ δεν μπορώ να προσθέσω επιπλέον κατηγορίες, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή. Έχω ήδη στείλει μία πλήρη έκθεση στα ΗΕ με την οποία ενημερώνω τον ΓΓ με τον οποίο συνομιλώ πλέον σε καθημερινή βάση, αλλά το να επικρίνουμε κάποιον αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο».

Για την επιστολή Κοτζιά

Σε ερώτηση σχετικά με την επικριτική προς το πρόσωπό του επιστολή Κοτζιά για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις ο κ. Άιντε είπε: «Πιστεύω ότι η συζήτηση που είχαμε σήμερα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και θερμή όπως συνήθως. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να έχουν διαφορετικές απόψεις σε διάφορα θέματα και μπορεί να είχαμε κάποιες για τις οποίες δεν θα ήθελα να υπερβάλω γιατί πιστεύω ότι μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο, να βρούμε την καλύτερη λύση. Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αυτό το θέμα σήμερα από κανέναν μας».

Επισήμανε επίσης ότι ο γγ των ΗΕ έχει απαντήσει στην επιστολή του κ. Κοτζιά και έχει ξεκαθαρίσει τη θέση των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε παράλληλα ότι «δεν σπαταλάμε χρόνο σε αυτό καθώς είναι περισσότερο σημαντικό να επιλύσουμε το Κυπριακό και η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη έχει ρόλο να παίξει. Και εκτιμώ ιδιαίτερα ότι είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ακριβώς τώρα γιατί η διαδικασία βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Και χρειαζόμαστε όλες τις δυνάμεις να κάνουν το καλύτερο δυνατόν. Και αυτό που λέω εδώ θα το επαναλάβω στην Άγκυρα: Προφανώς η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διαφορετικές απόψεις σε μία σειρά θεμάτων, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι ισχυρή η πεποίθησή μου μετά από τις τόσες συναντήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα ότι και οι δύο θέλουν μία λύση στο Κυπριακό».

«Οι αποφάσεις για τις εγγυήσεις μπορούν να ληφθούν μόνο στη Γενεύη»

Στο πλαίσιο αυτό, επειδή, όπως είπε, οι δύο χώρες «έχουν τον ίδιο στόχο, παρά τους διαφορετικούς τρόπους και παραμέτρους» η δική του δουλειά είναι να αναζητήσει σταδιακά σημεία σύγκλισης. «Και στο κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας η απάντηση απαιτεί αλλαγή» ανέφερε, για να προσθέσει ότι για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις. «Είναι μία συζήτηση που προσπαθώ να κάνω αυτή τη στιγμή αλλά οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις μπορούν να παρθούν μόνο στη Γενεύη και θα πρέπει να προσέλθουμε στη Γενεύη πολύ καλά προετοιμασμένοι και οι Κύπριοι και τα ΗΕ και φυσικά οι εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς και η ΕΕ».

 

Προηγούμενη ενημέρωση – 29 Μαϊου 2017, ώρα 08:27

Τετ α τετ Κοτζιά – Έιντε στην Αθήνα για το Κυπριακό

Στις 11.30 σήμερα θα γίνει δεκτός στο υπουργείο Εξωτερικών από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε για το Κυπριακό.

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκει στον κ. Κοτζιά, ο οποίος επικοινώνησε την περασμένη Παρασκευή με τον κ. Έιντε και τον προσκάλεσε στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, που βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.