Την αναπομπή του Νόμου για αξιόγραφα εξετάζει ο Πρόεδρος

Print Friendly and PDF
O αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε πως επειδή υπάρχει εύλογη ανησυχία ότι μέσα από τον Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, υπάρχουν ανισότητες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα

Σε αναπομπή του νόμου που ψήφισε χθες η Βουλή για συμψηφισμό των δανείων των κατόχων αξιογράφων προσανατολίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πληροφορίες από το Προεδρικό, αλλά και δηλώσεις του Αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου συγκλίνουν στο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σκέφτεται σοβαρά την Αναφορά για τη συγκεκριμένη νομοθεσία.
Ως γνωστόν, παρά τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών και της Τράπεζας Κύπρου για επηρεασμό στα κεφαλαία των τραπεζών και για ζημίες ύψους €184 εκατ. στην Τράπεζα Κύπρου, η αντιπολίτευση ψήφισε την πρόταση νόμου η οποία εν γνώσει τους πάσχει νομικά.

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκαν 34 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και τη Συμμαχία Πολιτών, την καταψήφισαν 21 βουλευτές από το ΔΗΣΥ και το Κίνημα Αληλλεγγύης ενώ αποχή τήρησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Ο Νόμος που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής προβλέπει το συμψηφισμό των δανείων μέχρι €100 χιλ. που έγιναν για την αγορά αξιογράφων με ενέχυρο τα αξιόγραφα

O αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε  πως επειδή υπάρχει εύλογη ανησυχία ότι μέσα από τον Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, υπάρχουν ανισότητες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Υπέδειξε πως εάν και εφόσον η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ενόψει του γεγονότος ότι η Βουλή έχει διαλυθεί, το πιθανότερο είναι πως ο Πρόεδρος θα προβεί σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αρχικά λήφθηκε απόφαση στην πρωινή σύσκεψη των αρχηγών η πρόταση να μην τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας αλλά στη συνέχεια τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, λόγω διαφορών που είχαν τα κόμματα.

Εν τω μεταξύ εγκρίθηκε τροπολογία των Οικολόγων με την οποία ο συμβατικός τόκος, ο τόκος υπερημερίας, καθώς και άλλα έξοδα που επιβλήθηκαν από την 29η Μαρτίου 2013 και μετά, δεν θα περιλαμβάνονται στο ποσό που οι τράπεζες μπορούν να διεκδικήσουν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής είναι κοινωνικά άδικη και τιμωρεί τους κουρεμένους καταθέτες. «Αυτά όλα τα κάνουμε σήμερα στο πόδι διότι έχουμε εκλογές στις 22 Μαΐου», παρατήρησε ο κ. Νεοφύτου.

Βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων υποστήριξαν πως με την πρόταση δίνεται μήνυμα για επίλυση ενός προβλήματος προσώπων που θυματοποιήθηκαν.