Το Κυπριακό συζήτησαν Ερντογάν – Τουσκ – Γιούνκερ

Print Friendly and PDF

Το Κυπριακό, ως ένα από τα κυριότερα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, αποτέλεσε – μεταξύ άλλων- αντικείμενο των συζητήσεων που είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Τουρκίας με την ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η κοινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν με τους Προέδρους του Συμβουλίου και της Κομισιόν Γιούνκερ και Τουσκ κράτησε 40 λεπτά και στη συνέχεια ακολούθησε ένα ακόμα 30λεπτο τετ- α- τετ μόνο με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, σύμφωνα με όσα είπε στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία «πρέπει και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται». Τα κυριότερα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν με μεγάλη λεπτομέρεια σε καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πραγματοποιήθηκε εκτενής ανταλλαγή απόψεων των δύο πλευρών ως προς το μέλλον της ίδιας της ιδιότητας της Τουρκίας ως υποψήφιο μέλος της ΕΕ, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το πραξικόπημα, την εκτέλεση της συμφωνίας για το προσφυγικό και το αντικείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η πλευρά της ΕΕ επιμένει ότι από την πλευρά της έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα σε σχέση με το προσφυγικό, έχοντας προχωρήσει σε διαδοχικές εκταμιεύσεις χρημάτων από το συνολικό πακέτο της συμφωνίας. Επιπλέον και σε ό,τι αφορά επιμέρους θέματα όπως αυτό της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων, η θέση της ΕΕ είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στην έναντι όλων υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία της ΕΕ μετέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία πολλών κρατών μελών – για την οποία ό Ρ.Τ. Εργντογάν ήταν ήδη ενήμερος – αλλά δεν προσδιορίστηκαν σήμερα τα όποια επόμενα βήματα.

Ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε άλλη μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταγιάνι, στο ίδιο κτίριο.