ΥΠΟΙΚ: Από το 2018 θα πληρωθεί ΑΤΑ στο δημόσιο

Print Friendly and PDF

Τη διαβεβαίωση ότι από το 2018 θα πληρωθεί ΑΤΑ στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΟΗΟ-ΣΕΚ, ο κ. Γεωργιάδης, αφού είπε πως από την αρχή του έτους, αποδίδονται κανονικά οι προσαυξήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σημείωσε πως προς όσους ανησυχούν ότι αυτές οι κινήσεις οδηγούν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό «απαντούμε με τα πραγματικά αποτελέσματα και τις δημοσιονομικές επιδόσεις που επιβεβαιώνουν ότι και για το 2017 αλλά και για το 2018 παραμένουμε χωρίς καμία παρέκκλιση στα πλαίσια του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού».

Ο Υπουργός ανέφερε πως μέσα από την ίδια υπεύθυνη διαχείριση δημιουργούνται και τα περιθώρια που επιτρέπουν και την προώθηση σημαντικών έργων ανάπτυξης, που για χρόνια αναβάλλονταν, και που στηρίζουν ήδη την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας. «Με κανένα τρόπο όμως», σημείωσε, «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα παλιά, τότε που το κράτος μας δαπανούσε λεφτά που δεν είχε, αφήνοντας τον λογαριασμό για παρακάτω. Τέτοιες πρακτικές πρόσκαιρα ικανοποιούν αλλά τελικά υπονομεύουν την προοπτική της οικονομίας μας, θέτοντας τελικά και τους εργαζόμενους σε ευάλωτη θέση».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πλαίσιο του συμφωνημένου διαλόγου σχετικά με τις μισθολογικές μεταβολές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λέγοντας πως πρόκειται για ένα πλαίσιο που συμβάλει με τρόπο ουσιαστικό στη βιωσιμότητα του μισθολογίου αλλά και των δημοσίων οικονομικών γενικότερα.

«Θεωρούμε ακόμη, πως οι ανελίξεις μέσω προαγωγών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορούν πλέον να γίνονται κανονικά. Από την άλλη, θα ήταν ανεύθυνο και καταστροφικό εάν επιστρέφαμε στο καθεστώς των ανεξέλεγκτων προσλήψεων που είχαν οδηγήσει σε μια υπερβολική διόγκωση του μεγέθους του δημοσίου τομέα και είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που θα θεωρούσα εξαιρετικά σημαντική την έγκριση από την Βουλή της νομοθετικής πρότασης που τερματίζει, από την μια την παγοποίηση των προαγωγών, αλλά επεκτείνει επ’ αόριστο την παγοποίηση των νέων προσλήψεων, διατηρώντας μια αυστηρή και αξιόπιστη διαδικασία εξαιρέσεων», είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως τέτοιες κινήσεις δεν έχουν ούτε κομματικό ούτε και ιδεολογικό χρώμα, αλλά είναι κινήσεις της κοινής λογικής, που ο τόπος έχει ανάγκη. Τα ίδια, συνέχισε, «θα μπορούσα να αναφέρω για το πλαίσιο μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που επίσης πρέπει να λάβουν το πράσινο φως από τη Βουλή και τα ίδια θα μπορούσα να πω για τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ενώπιον του Συνεδρίου της ΟΗΟ πως τα τελευταία χρόνια κάποιοι οργανισμοί ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και η λειτουργία τους έπρεπε να τερματιστεί, τονίζοντας πως παρόλα αυτά, εμπράκτως έχει αποδειχθεί ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ήταν απόλυτη και ξεκάθαρη.

Είπε πως άλλοι οργανισμοί του δημοσίου, όπως η CYTA και το Χρηματιστήριο, πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. «Ούτε ο ένας, ούτε και ο άλλος οργανισμός μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί στο ίδιο πλαίσιο των περασμένων δεκαετιών, όταν τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως είναι εφικτό, μέσα από προσεγγίσεις πολιτικής συναίνεσης αλλά μακριά από προσεγγίσεις δογματικής άρνησης, να βρεθούν αποδεκτές ρυθμίσεις που θα δημιουργούν νέα προοπτική για αυτούς τους οργανισμούς, με παρουσία στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή, και που ταυτόχρονα να διασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και τον ιδιοκτησιακό έλεγχο από το κράτος.

Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση με κανένα τρόπο δεν βρίσκεται σε εφησυχασμό, ούτε και θεωρεί πως έχουμε ξεπεράσει πλήρως τις συνέπειες της κρίσης. Αντιθέτως, πρόσθεσε, «ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, μπορέσαμε ήδη να κάνουμε κάποιες κινήσεις, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με την ίδια υπευθυνότητα και την ίδια ένταση. Σε αυτή την προσπάθεια είμαι βέβαιος πως η ΟΗΟ-ΣΕΚ θα συνεχίσει να είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, ένας πολύτιμος σύμμαχος και συνεργάτης», κατέληξε.