Καλά τα μέτρα, αλλά πάμε αργά

 

  • Πάλι υστερήσαμε στις απαιτήσεις της αγοράς και της οικονομίας

Οι επιπτώσεις της πανδημίας μας έπιασαν εξ΄απίνης. Κανένας δεν υπολόγιζε ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα παρέλυαν τα πάντα και η οικονομία θα έμπαινε (μαζί με τους ασθενείς του κορωνοϊού) στον αναπνευστήρα. Σε ελάχιστες μέρες, όλοι μείναμε χωρίς δουλειά, χωρίς εισοδήματα και ίσως χωρίς ...άμεση προοπτική.

Σε επίπεδο εξαγγελιών, το κράτος μπορούμε να πούμε ότι αντέδρασε γρήγορα και άμεσα. Τα πρώτα μέτρα που αφορούν το εργασιακό μέρος των επιχειρήσεων (παρά τα αρχικά λάθη που περιείχαν) εξαγγέλθηκαν από τις 15 Μαρτίου, ενώ την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε και το ολοκληρωμένο πακέτο που αφορά την αναστολή δανείων και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με το όντως σημαντικό ποσό των 2 δις. Ευρώ.

Και ενώ όλα αυτά τα μέτρα φαίνεται να εξαγγέλθηκαν στο σωστό χρόνο, παρατηρείται μια ακατανόητη καθυστέρηση στη διαδικασία υλοποίησης τους, με αποτέλεσμα η οικονομία να μη δεχθεί ακόμα τις απαιτούμενες ενέσεις.

Για παράδειγμα, τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για την αναστολή εργασιών των επιχειρήσεων και τα επιδόματα των εργαζομένων, μέχρι την Παρασκευή 27 Μαρτίου, ακόμα βρισκόντουσαν στα συρτάρια των τεχνοκρατών. Έστω κι’αν όλες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ζητούσαν επιμόνως τις αιτήσεις για συμμετοχή στα σχέδια, καθυστέρησε η όλη διαδικασία. Έστω κι’αν πλησιάζει το τέλος του μηνός και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα έχουν ρευστό για να καταβάλουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, τα σχέδια μέχρι την περασμένη Παρασκευή πήγαιναν και ερχόντουσαν.

Σχετική καθυστέρηση στην υλοποίηση υπάρχει και για τα σχέδια που αφορούν την αναστολή των δόσεων για τα δάνεια και τη χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Αυτά θα έπρεπε να αποφασίζονταν και να εφαρμόζονταν εγκαιρότερα για να μπορούν να αποδώσουν αμέσως. Τώρα, όπως ανακοινώθηκε, οι νέες τραπεζικές διευκολύνσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται από τις αρχές Μαϊου. Μα, μέχρι τότε οι επιιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν δύο μισθούς στους εργαζόμενους και να ανταποκριθούν στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Άρα και πάλι είμαστε εκτός των χρονοδιαγραμμάτων που απαιτεί η αγορά. Ελπίζουμε οι τράπεζες να επιδείξουν ελαστικότητα και να διευκολύνουν από τις 2 Απριλίου τις επιχειρήσεις που έχουν άμεση ανάγκη από ρευστότητα, διαφορετικά θα δούμε μισθωτούς χωρίς μισθούς, προμηθευτές χωρίς πληρωμές και ενοίκια χωρίς αποπληρωμή.

Σε αντίθεση με εμάς, η Ελλάδα (που συνήθως την επικρίνουμε για γραφειοκρατία) όχι μόνο εφάρμοσε τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε (μετά από την Κύπρο), αλλά έλαβε πρόνοια για ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων πριν τη λήξη του Μάρτη. Ήδη, λειτουργεί σχετική πλατφόρμα αιτήσεων για τις ενισχύσεις και οι εργαζόμενοι θα πάρουν επίδομα 800 ευρώ πριν τη λήξη του μήνα.

Είναι φανερόν ότι κάπου δεν αντεληφθήκαμε τη σοβαρότητα των οικονομικών επιπτώσεων και των στενών περιθωρίων αντίδρασης. Δεν καταλάβαμε ότι το "timing" διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο για να υπάρξουν αποτελέσματα. Δεν κατανοήσαμε το επείγον που έπρεπε να γίνουν οι επεμβάσεις.

Έστω και τώρα, ας κινηθούμε γρήγορα για να προλάβουμε τα μεγάλα αδιέξοδα που θα δημιουργηθούν από τις 31 Μαρτίου. Κανονικά όλα τα μέτρα θα πρέπει να ισχύσουν από τις 2 Απριλίου, διαφορετικά θα χάσουμε το τρένο με όλες τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην οικονομία.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

Το κείμενο γράφτηκε πριν την ψήφιση των μέτρων από την Βουλή.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ