Ο ρόλος ενός σύγχρονου κράτους σε έκτακτες ανάγκες

- Η πανδημία μας έδειξε ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος

Σίγουρα, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε θα μας διδάξουν πολλά. Πέραν του αλτρουϊσμού και της ατομικής ευθύνης, αρχές που δυστυχώς ξεχάσαμε στην παραζάλη της εύθραυστης ευημερίας και ευμάρειας μας, η πανδημία μας έδειξε και το σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος για να προστατεύει τους πολίτες του σε ώρα ανάγκης.

Λόγω της φύσης του φαινομένου που βιώνουμε (πανδημία), χρειάστηκε να επιστρατευθούν όλες οι δυνάμεις του κράτους για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Υπηρεσίες υγείας, νοσοκομεία, αστυνομία, στρατός, αεροδρόμια, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμός, πολιτική άμυνα, τεχνολογία, εθελοντισμός και πολλοί άλλοι τομείς χρειάστηκαν για να ανταποκριθούμε στις έκτακτες και δύσκολες ανάγκες που ζούμε.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όλο το κράτος κλήθηκε σε επιστράτευση για να προστατεύσει τους πολίτες του και να διασφαλίσει το ύψιστον αγαθόν της υγείας.

Αυτό δεν συνέβη μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλο τον πλανήτη. Έτσι, σήμερα βλέπουμε αυστηρές κριτικές και επικρίσεις για χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία ή η Ισπανία, όπου το κράτος για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Αντίθετα, μ’αυτές τις χώρες, η Ελλάδα λαμβάνει καθημερινά τα εύσημα από ξένους ειδικούς για το ότι διαχείριστηκε την πανδημία με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο και έχει τους λιγότερους νεκρούς και τα λιγότερα κρούσματα σε σχέση με μεγάλες χώρες της Ευρώπης.

Εμείς, εδώ στην Κύπρο, έχοντας ένα κράτος αρκετά γηρασμένο, διαχρονικά προβληματικό και δισκίνητο καταφέραμε να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, να βρούμε τις απαιτούμενες ισορροπίες και παρά τις αντίξοες συνθήκες να καταφέρουμε να τιθασσεύσουμε το πρόβλημα.

Μπορεί να έγιναν λάθη, να υπήρξαν ελλείψεις και καθυστερήσεις, να προέκυψαν παραλείψεις και άλλα, όμως σε γενικές γραμμές, η μάχη κατά του κορωνοϊού πάει καλά.

Αυτό το γεγονός μας έδειξε ότι το κράτος μας, παρά τις διαχρονικές και εγγενείς αδυναμίες του, έχει τις βάσεις και τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μηχανισμό, που σε έκτακτες καταστάσεις μπορεί να στέκεται δίπλα στους πολίτες του.

Ακόμα, σήμερα, διαπιστώνουμε ότι οι προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του κράτους θα πρέπει, όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά και να διευρυνθούν. Η υπόσχεση που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για δημιουργία ενός νέου κράτους, με σύγχρονες δομές, πρέπει να υλοποιηθεί και να γίνει πράξη.

Το φαινόμενο της πανδημίας που ζούμε και το έκτακτο της ανάγκης, μας δείχνει ότι επιβάλλεται να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα και στην αποτελεσματικότητα του κράτους.
Μπορεί κατά καιρούς όλοι να επικρίνουμε το κράτος μας και να μιλάμε απαξιωτικά για την αναποτελεσματικότητα του, τη δυσκαψία του και τις ελλείψεις του. Αυτό,, όμως δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν έχει ρόλο στη ζωή μας.

Αντίθετα, η πανδημία έδειξε ότι ο ρόλος του συντονισμένου κράτους είναι απαραίτητος σήμερα.
Αν,λοιπόν, θέλουμε να εξαγάγουμε ένα συμπέρασμα απ’όλα αυτά που βιώνουμε, είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει μετά τον κορωνοϊό να δώσει σημασία στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους,που να μπορεί να προστατεύει τους πολίτες από κάθε κίνδυνο και κάθε απειλή. Ακόμα, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης για κάθε απρόβλεπτο γεγονός.

Σήμερα ,έχουμε την πανδημία, χθες το μεταναστευτικό, αύριο τις απειλές της Τουρκίας και πάει λέγοντας. Ένα δυνατό και ισχυρό κράτος πρέπει να εκπέμπει εμπιστοσύνη προς τα μέσα και αξιοπιστία προς τα έξω. Αυτό το κράτος πρέπει να φτιάξουμε...

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ