Η κανονικότητα θέλει και σχέδια ανατροπής

- Να δώσουμε έμφαση στους τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα

Η απόφαση των διαφόρων κρατών για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, άνοιξε ένα νέο κύκλο συζητήσεων για το κατά πόσον είναι ορθή αυτή η κίνηση. Στις χώρες του εξωτερικού, το θέμα αυτό προκαλεί πολλές τριβές, με τους πολιτικούς να παίρνουν το πηδάλιο από τους ειδικούς της υγείας και να λαμβάνουν αποφάσεις.

Στην Κύπρο, ευτυχώς δεν έχουμε τις κόντρες που υπάρχουν π.χ. στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία, ωστόσο το ζήτημα απασχολεί όλους μας, γιατί κανένας δεν θα επιθυμούσε να αρχίσουμε να μετρούμε νέα κρούσματα κορωνοϊού ή ακόμα και νεκρούς στα νοσοκομεία μας.

Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι κινείται με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής ομάδας ιατρικών συμβούλων της και ανάλογα λαμβάνει τις αποφάσεις. Σίγουρα, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτή τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης, ανκαι να είστε σίγουροι ότι κάποιοι θα βγουν δημόσια να επικρίνουν τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Εκείνο που είναι φανερόν και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει είναι ότι δεν μπορούμε να καθόμαστε ή να υπολειτουργούμε και να μας ταϊζει το κράτος! Αυτό, αναμφίβολα, δεν μπορεί να συνεχιστεί και κυρίως να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Άρα, σε κάποια στιγμή, θα πρέπει να γίνει η επαναφορά στην κανονικότητα.

Θεωρούμε ότι οι εισηγήσεις των ειδικών για σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας είναι σωστές, αφού υπάρχουν τομείς και δραστηριότητες που εμπεριέχουν αντικειμενικούς κινδύνους για περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Το ίδιο, ισχύει και για τις περιπτώσεις, όπου απαιτούνται αυξημένα μέτρα για προστασία από την πανδημία.

Επανερχόμενοι στην οικονομία, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς όλους ότι τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα, ούτε τα ίδια με πριν την εκδήλωση της πανδημίας. Ήδη, μια πρώτη γεύση για τα επερχόμενα έχουμε πάρει από την μεγάλη υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, από τη μείωση των καταθέσεων και την αύξηση των δανείων στις τράπεζες, από τις χιλιάδες αιτήσεις αναστολής των δανείων, από την αυξητική τάση της ανεργίας και γενικά από την υποτονικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Με βάση την εικόνα που υπάρχει, οι οικονομικές ενέσεις που αποφάσισε και έδωσε η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα είναι αρκετές. Οι «τρύπες» που δημιουργήθηκαν είναι ήδη μεγάλες, ενώ κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το εύρος των επιπτώσεων στη συνέχεια. Μάλλον, η ανατροπή των οικονομικών δεδομένων θα συνεχίσει με τα ταμπλό των επιχειρήσεων να κοκκινίζουν από τις ζημιές το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να βρει τρόπους, όχι μόνο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά ανάκαμψης συνολικά της οικονομίας. Και αυτό, γιατί καμιά οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις ή στα νοικοκυριά δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα, αν δεν δουλέψει η οικονομία και δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης. Το αδιέξοδο μας μοιάζει με τη γνωστή ιστορία που κάποιος είπε «αντί να δίνετε λεφτά στις χώρες της Αφρικής, μάθετε τους να δουλεύουν...». Κι’ εμείς, τώρα, μετά την πρώτη και αναγκαία στήριξη από το κράτος, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως θα αναπτύξουμε την οικονομία και τις εργασίες μας.

Κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και να προσπαθήσει να τους θέσει σε κίνηση και να τους προωθήσει. Μιλάμε για τον τουρισμό, τα ακίνητα, τις επενδύσεις, τις υπηρεσίες και το εμπόριο. Αυτοί οι τομείς, παρά τα καίρια πλήγματα που δέχονται από την πανδημία, είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν μια νέα πνοή στην οικονομία. Είναι οι τομείς που με σωστές κινήσεις και ευφάνταστες ιδέες μπορούν να μετακινήσουν τη θηλειά της πανδημίας από το λαιμό της οικονομίας μας.

Επιβάλλεται, λοιπόν, να εκπονηθούν ειδικά έκτακτα σχέδια δράσης για τους τομείς αυτούς και να αναληφθούν δυναμικές πρωτοβουλίες. Ακόμα και ο τουρισμός, που για πολλούς είναι χαμένη υπόθεση το 2020, μπορεί να φέρει κάποια εισοδήματα προς το τέλος του χρόνου.

Μετά λοιπόν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μετά τον περιορισμό των κρουσμάτων, μετά την απόφαση για επαναφορά στην κανονικότητα, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην κλαδική αναγέννηση της οικονομίας. Με πρόγραμμα, σχέδιο και δράσεις πρέπει ξεκινήσουμε από τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας μας. Μόνο, έτσι θα αρχίσει η οικονομία να παίρνει μπροστά για να φτάσουμε στο σημείο της συνολικής εξόδου από την κρίση.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ