Το Restart θέλει και βενζίνη!

 

  • Η Βουλή να ψηφίσει άμεσα το νέο πακέτο για τη ρευστότητα

 

Ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη το νέο αναθεωρημένο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις. Το νέο πακέτο, με τριπλή στόχευση, καλύπτει τόσο τις μικρές, όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, προβλέπει κυβερνητικές εγγυήσεις και χαμηλά επιτόκια στα δάνεια που θα χορηγηθούν, ενώ μερική πρόνοια λαμβάνεται και για τα ενοίκια.

Θεωρούμε ότι το νέο σχέδιο είναι καλύτερο, επαρκέστερο και πιο στοχευμένο από το αρχικό, που δεν αποδέχθηκαν τα κόμματα. Μέσω του νέου πακέτου μπορεί να διοχετευθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να κινηθεί η αγορά. Την ίδια ώρα, δίνονται ανάσες στην οικονομία μέχρι να αρχίσουν οι μηχανές της να λειτουργούν κανονικά.

Εκείνο που χρειάζεται τώρα, είναι η άμεση έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου από τη Βουλή. Τα κόμματα, τα οποία με τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις τους καθυστέρησαν την ενίσχυση των επιχειρήσεων, θα πρέπει τώρα να κινηθούν τάχιστα για ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Τώρα, με τις αλλαγές που έγιναν από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν πρέπει να υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για καθυστερήσεις.

Και αυτό, γιατί η σημασία και η απόδοση του όλου εγχειρήματος έχει σχέση με τον χρόνο υλοποίησης του. Ήδη, οι περισσότερες επιχειρήσεις για 45 μέρες δεν έχουν εισπράξεις και νέες πωλήσεις. Άρα, δεν έχουν χρήματα για τη σωστή λειτουργία τους.

Αν παρατηρηθεί νέα καθυστέρηση στην έγκριση του σχετικού πακέτου, δεν θα υπάρχει λόγος για υλοποίηση του εν λόγω σχεδιασμού. Η αγορά δεν χρειάζεται αυτή την ένεση σε 5 ή 12 μήνες, αλλά τώρα που υπάρχει πρόβλημα και όλοι ζητούν ρευστότητα.

Ο χρόνος, λοιπόν, έχει τεράστια σημασία και όλοι πρέπει να το έχουν υπόψη τους. Ήδη, οι επιχειρήσεις άναψαν «κόκκινο» και αναμένουν χρηματοδότηση.

Η επιτυχία ή όχι αυτού του σχεδιασμού θα επηρεάσει και την πορεία της οικονομίας. Για να μην επιβεβαιωθούν τα φοβικά σενάρια για ύφεση 7 – 10% το 2020 και κυρίως για να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει γρήγορα, απαιτείται να ενισχυθούν άμεσα οι επιχειρήσεις.

Για να αποφευχθούν φαινόμενα απολύσεων και μεγάλης αύξησης της ανεργίας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τεθούν σε άμεση λειτουργία.

Ενόψει όλων των πιο πάνω, λοιπόν, η ανάγκη για αύξηση της ρευστότητας δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά και άμεση. Κανονικά αυτή η ρύθμιση θα έπρεπε να έχει ήδη ισχύσει από το τέλος Μαρτίου ή τον Απρίλιο, κάτι που έκαναν όλες οι άλλες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Εμείς, καθυστερήσαμε με αποτέλεσμα σήμερα να επιχειρούμε ένα restart…χωρίς βενζίνη. Η επαναφορά στην κανονικότητα απαιτεί και ρευστότητα στην αγορά.

Ελπίζουμε όλες αυτές τις παραμέτρους να τις λάβουν υπόψη οι βουλευτές που θα ασχοληθούν την ερχόμενη βδομάδα με το πακέτο της κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα οδηγούν σε σταδιακό μαρασμό, οι άνεργοι θα αυξάνονται και οι δείκτες της οικονομίας θα μεταφερθούν στο «κόκκινο»…

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ