Βαρβιτσιώτης : Η Τουρκία φέρεται ως «ταραξίας» – Δεν φοβόμαστε να απαντήσουμε

Την σημασία του να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, τη στιγμή που κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση με την Ελλάδα και επιχειρεί να εργαλειοποιήσει σταθερά το μεταναστευτικό, τονίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι αλλάζει επιτέλους στάση.

«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ότι με τις προκλητικές της ενέργειες, η Τουρκία δεν μπορεί να επενδύει σε μία προνομιακή σχέση με την Ένωση κι ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου έχει επιπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, σε συνέντευξη του στο in.gr και σημειώνει  ότι από την πλευρά της Αθήνας, «η απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων δεν είναι η στρατιωτικοποίηση της κρίσης».

Αναφερόμενος στην πανδημία του COVID-19 και την αντίδραση της Ευρώπης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι «ιδίως στην αρχή της κρίσης, ήταν διστακτική κι ανεπαρκής σε επίπεδο υλικής βοήθειας και οικονομικών μέτρων». Τονίζει δε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό Ταμείο Ανάκαμψης, που θα δώσει άμεσα γενναία ρευστότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, όχι με μια λογική δανειοδότησης με σκληρά μέτρα, αλλά με τη μορφή επιχορηγήσεων, που θα αποτρέψουν την περαιτέρω εκτόξευση του δημόσιου χρέους, ιδίως σε χώρες, όπως η Ελλάδα». 

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ αναφέρεται και στην επόμενη μέρα της πανδημίας σημειώνοντας ότι αυτό που προβληματίζει είναι η πιθανή κρίση της Δημοκρατίας.

Τέλος με το βλέμμα στην οικονομία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που ήδη εμφανίζονται λόγω της υγειονομικής κρίσης στέλνει μήνυμα ότι «μία “κλειστή” Ευρώπη, δεν θα ωφελήσει κανέναν. Η ύφεση δεν αντιμετωπίζεται με κλειστά σύνορα».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ