Η αγορά πάτωσε! Ακούει κανείς;

  • Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και έρχονται απολύσεις και λουκέτα

 

Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι η μικροπολιτική μπορεί να υπερισχύσει των ευρύτερων αναγκών του τόπου.

 

Αναφερόμαστε στις διαφωνίες κυβέρνησης – Βουλής για την έγκριση του νομοσχεδίου που αφορά τη χορήγηση δανείων 1.5 δις ευρώ στην αγορά με κρατικές εγγυήσεις.

 

Το θέμα συζητείται από τις 15 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση εξήγγειλε τα πρώτα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Από τότε, έχουν γίνει νομοσχέδια, έχουν επαναληφθεί πολλές συσκέψεις και έχει γίνει εξαντλητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως αποδείχθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, είναι ένα απόλυτο μηδέν.

 

Και να σκεφθείτε ότι τα κόμματα λένε δημοσίως ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να στηριχθεί άμεσα η οικονομία και οι επιχειρήσεις.

 

Καθημερινά τονίζουν τη σημασία να εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην αγορά για να αποφευχθούν απολύσεις εργαζομένων και αύξηση της ανεργίας. Φανταστείτε, λοιπόν να μην αντιλαμβάνονταν όλες αυτές τις ανάγκες;

 

Με όσα παρακολουθούμε είναι φανερόν ότι κάποιοι δεν επιδιώκουν (όπως ισχυρίζονται) να διασφαλίσουν καλύτερα τα συμφέροντα του κράτους, αλλά προσπαθούν να έχουν λόγο στη διαδικασία χορήγησης δανείων για δικούς τους σκοπούς. Θέλουν, οι δανειζόμενοι, περίπου, να εξαρτούνται από τα κόμματα!

 

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των καθυστερήσεων είναι το στέγνωμα της αγοράς από ρευστότητα, η μη αποπληρωμή υποχρεώσεων στο εμπόριο και κατ’ επέκταση το «μπλακ – αουτ» των επιχειρήσεων.

 

Ήδη, πολλές επιχειρήσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου, άλλες σχεδιάζουν απολύσεις και άλλες ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, γιατί δεν τις συμφέρει να λειτουργούν σ’ αυτό το οικονομικό περιβάλλον.

 

Στις άλλες χώρες και ειδικά στην Ελλάδα, που μόλις πριν λίγο βγήκε από την κρίση, όλα αυτά διευθετήθηκαν εν ριπή οφθαλμού. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα συνεργάστηκαν στενά και εποικοδομητικά και ενέκριναν σχέδια αύξησης της ρευστότητας χρήματος και στήριξης των επιχειρήσεων. Αξιοποιώντας κάθε ευρώ που μπορούσε να διοχετευθεί στην παραγωγική οικονομία, έδωσαν ένεση στις επιχειρήσεις και στην αγορά τους.

 

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια και κατά πόσον το εν λόγω νομοσχέδιο θα εμπλακεί και σε συνταγματικές ατραπούς, όμως οφείλουμε να πούμε προς όλους ότι η αγορά πάτωσε, δεν υπάρχει χρήμα και είναι θέμα χρόνου οι απολύσεις εργαζομένων και το λουκέτο επιχειρήσεων.

 

Το τραγικό στην όλη περίπτωση είναι ότι οι τράπεζες διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα (περίπου €15 δις) και είναι διατεθειμένες να τις διοχετεύσουν στην αγορά, αν το κράτος δώσει το πράσινο φως.

 

Και κάτι τελευταίο που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί και τα κόμματα: Η στήριξη της αγοράς θα πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Για εμάς, ο χρόνος αυτός έληξε και ήδη οι δείκτες του ρολογιού πέρασαν τις 12+. Άρα, είτε θα προχωρήσουμε τώρα στην στήριξη της αγοράς, είτε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μαζική παράλυση της οικονομίας. Ακούει κανείς;

 

Οι ώρες είναι δύσκολες και οι ευθύνες κάποιων πολύ μεγάλες. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν την υπευθυνότητα όλων. Και οι πολίτες θα κρίνουν…

 

Ιωσήφ Ιωσήφ

 

Το κείμενο γράφτηκε Παρασκευή πρωί και δεν λαμβάνει υπόψη εξελίξεις που ενδεχόμενως να επισυμβούν μετά και μέχρι τη δημοσίευση του.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ