Στ. Πέτσας: «Ομπρέλα προστασίας» για τρεις κατηγορίες εργαζομένων στον Τουρισμό

Ένα «πακέτο συνολικό, το οποίο θα εκτείνεται σε ικανό χρονικό διάστημα, για να έχουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του Τουρισμού λιγότερη αβεβαιότητα» προανήγγειλε την Τρίτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον «Ant1», αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό, που θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Τετάρτης από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, σημείωσε πως «σκοπός μας είναι ένα συνεκτικό σχέδιο. Δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, που πρέπει να ξέρουν οι ταξιδιώτες και οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα που θα παράσχει η Πολιτεία, για να μπορέσουν οι άνθρωποι του χώρου να καταλάβουν ότι τους συμφέρει ν’ ανοίξουν και όχι να παραμείνουν κλειστοί. Θα είναι, λοιπόν, ένα πακέτο συνολικό, το οποίο θα εκτείνεται σε ικανό χρονικό διάστημα, για να έχουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού λιγότερη αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, τρεις είναι οι κατηγορίες εργαζομένων που «θα μπουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας, που θα ανοίξει η κυβέρνηση»: Είναι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος. «Υπάρχουν οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν να επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν. Και αυτοί θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία. 

Οι επαγγελματίες που σκέφτονται να ανοίξουν στις 25 Μαΐου έχουν τον φόβο ότι εάν προσλάβουν εργαζόμενους, κάνουν την ανακαίνιση που είχαν σχεδιάσει ή οποιοδήποτε άλλο έξοδο συνδέεται με τη λειτουργία της επιχείρησής τους, θα "μπούνε μέσα". Θα δουν, όμως, ότι με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε δεν θα συμβεί αυτό. Επομένως, αυτό που κάνουμε είναι να στηρίξουμε τον χώρο αυτόν για ένα ικανό διάστημα, μέχρι να επανέλθει ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο ίδιος επισήμανε πως «όταν έχεις μια οικονομία σαν την ελληνική, που τα άμεσα έσοδά της από τον Τουρισμό είναι περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι όταν στο πεντάμηνο έχεις έσοδα κάτω από το 1 δισεκατομμύριο, πραγματικά είσαι στο μηδέν. Αισιοδοξούμε τώρα, με τα στοιχεία που φαίνεται να υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον Τουρισμό. Επομένως, ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία σε σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όλοι, κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού».

«Η Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος»

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό είναι πολύ μεγάλο, ακόμη και τώρα. Όπως εξήγησε, οι συστάσεις που δίνουν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί tour operators είναι προς την κατεύθυνση να επιλεγούν μέρη με μεγαλύτερη ασφάλεια και μεταξύ αυτών φιγουράρει και η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις. «Η προβολή της Ακρόπολης και των αρχαιολογικών χώρων από  όλα τα Μέσα Ενημέρωσης παντού στον κόσμο δείχνει ότι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα. Ότι η χώρα μας είναι τουριστικά πολύ σημαντική διεθνώς. Επομένως, όλοι περιμένουν να δουν τι κάνει η Ελλάδα. Και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων ήταν παγκόσμια είδηση. Αυτό μας διαφημίζει εμμέσως και μας βοηθά. Αλλά να μην έχουμε αυταπάτες. Αυτό που θα είναι βασικό για να έχουμε αναπλήρωση ενός μέρους των εσόδων που θα είχαμε για τον Τουρισμό, θα είναι το συνεκτικό σχέδιο. Αν ενισχύσει την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει, τότε, ναι, θα μας εκπλήξει ευχάριστα ο Τουρισμός» δήλωσε ο κ. Πέτσας.

«Την επόμενη εβδομάδα η εισήγηση για τα Δημοτικά»

Για τα Δημοτικά σχολεία επανέλαβε τη φράση του πρωθυπουργού, ότι «θα ανοίξουν εφόσον έχουμε μία καθοδική πορεία της πανδημίας». «Αυτό περιμένουμε να μας το πουν οι ειδικοί στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επομένης, πριν πάρουμε οριστικές αποφάσεις. Το ενδεχόμενο να μένει το παιδί στο σπίτι, να μην πηγαίνει σχολείο για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι φυσιολογικό. Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή του, στην πνευματική του κατάσταση, στις γνώσεις του, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Το φυσιολογικό είναι η Πολιτεία να προσπαθεί να ανοίξουν πιο γρήγορα τα σχολεία, εφόσον νιώθει ότι υγειονομικά δεν υπάρχει κίνδυνος. Απομένει να ακούσουμε την τελική εισήγηση των ειδικών» σημείωσε.

Ανασχηματισμός-εκλογές

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε, τέλος, πως «δεν υπάρχει στις σκέψεις του πρωθυπουργού κανένα σενάριο ούτε για ανασχηματισμό, ούτε για εκλογές».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ