Γ. Βαρουφάκης: Ακόμα και να γίνει πράξη η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν, δεν θα αποτρέψει το 5ο μνημόνιο

Ισχυρές επιφυλάξεις για τον αντίκτυπο που θα έχει στην ελληνική οικονομία η πρόταση Μέρκελ –Μακρόν για ενισχύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαικής οικονομίας διατυπώνει με δήλωσή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Απαντώντας στα ερώτημα αν μετά από αυτή την ανακοίνωση «θα δούμε φως από την Ε.Ε.», ο κ. Βαρουφάκης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ακόμη και αν γίνει πράξη η πρόταση των δύο ηγετών δεν θα αποτραπεί το πέμπτο μνημόνιο στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σχολιάζει σχετικά με τις ανακοινώσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας:

«Πρώτον, δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για πρόταση Μέρκελ-Μακρόν που θα περάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία & Σουηδία και ανατολικές χώρες να καραδοκούν – και την κ. Μέρκελ να ετοιμάζει την αναδίπλωσή της.
Δεύτερον, δεν ξεχνούμε το Meseberg – το κάστρο απ’ όπου Μέρκελ και Μακρόν τον Ιούνιο του 2018 ανακοίνωσαν την δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης με τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού. Πως κατέληξε; Ως μια ασήμαντη υποσημείωση ύψους 0,01% του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Τρίτον, ακόμα και να γίνει πράξη η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν, δεν θα αποτρέψει το 5ο Μνημόνιο καθώς δεν προβλέπει μεταφορά χρέους από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ευρώπη – δεν είναι, δηλαδή, ευρωομόλογο αλλά ένα ενισχυμένο με δανεικά ΕΣΠΑ για μετά τα μέσα του 2021.
Τέταρτον, οι ενισχύσεις δεν θα αφορούν ούτε το κράτος μας ούτε τους μικρομεσαίους – αλλά τις μεγάλες ξένες επιχειρήσεις. Για να το πω απλά, θα χρηματοδοτηθεί η Fraport για να κερδίζει από τα αεροδρόμιά μας την ώρα που οι Έλληνες, πολίτες και μικρομεσαίοι, θα πλήττονται αλύπητα από το 5ο Μνημόνιο».
Το ΜέΡΑ25 καλεί «σε παλλαϊκή συστράτευση εναντίον του 5ου Μνημονίου» τονίζοντας πως «μόνο μία δημοκρατική επανάσταση μπορεί να το αποτρέψει, όχι μία κυβερνητική αλλαγή που απλώς θα νομιμοποιήσει το 5ο Μνημόνιο με 'προοδευτικό πρόσημο'».

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ