Δείτε πως αντιδρούν τα κόμματα για αναφορές Προέδρου για Γενικό Ελεγκτή

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γύρω από τις τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη για τον Γενικό Ελεγκτή, με τα κόμματα να «μπαίνουν» στον… χορό των ανακοινώσεων.
 
Μετά λοιπόν και την απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στον Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία διαμηνύει ότι ουδέποτε αναμειγνύεται στην πολιτική και πως μόνος οδηγός των ενεργειών του είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι, σειρά πήραν πολιτικές δυνάμεις.
Δριμύ επίθεση κατά του Προέδρου εξαπέλυσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, την ίδια ώρα που ο ΔΗΣΥ κάνει λόγο για υπέρβαση των εσκαμμένων, εκ μέρους του Γ. Ελεγκτή.
 
Για «προσωπική εμπάθεια που τούμπαρε την στήριξη της οικονομίας», κάνουν λόγο οι Οικολόγοι.
Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του στο OMEGA, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε μεταξύ άλλων, πως «ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή σε συγκυβερνήτη».

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων έχουν ως εξής :

ΔΗΣΥ: O Γενικός ελεγκτής έχει υπερβεί τα εσκαμμένα
 
Τόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός όσο και η Κυβέρνηση, είμαστε υπέρμαχοι του ελέγχου ως εργαλείου διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Δεν σταθήκαμε ποτέ απέναντι στο να γίνει ο οποιοσδήποτε έλεγχος που απαιτείται, πόσο μάλλον όταν αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμα.
 
Στη συζήτηση όμως που γίνεται εδώ και βδομάδες, με επίκεντρο να βρεθούν τα εργαλεία στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, ο Γενικός ελεγκτής έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, λειτουργώντας πολλές φορές περισσότερο ως πολιτικός παρά ως ελεγκτής, αναλαμβάνοντας μάλιστα το ρόλο «εκπροσώπου Τύπου» συγκεκριμένου κόμματος.
 
Όταν συζητείτο το πρώτο νομοσχέδιο για την παροχή ρευστότητας στην αγορά μέσω των κρατικών εγγυήσεων, ο κ. Μιχαηλίδης εξέδιδε ανακοινώσεις είτε για να απαντήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε για να συνεπικουρήσει στη θέση του συγκεκριμένου κόμματος. Το ίδιο συνέβη και χθες. Μετά την παρουσίαση του σχεδίου Β’ και τη δεδηλωμένη εκ μέρους της κυβέρνησης πρόθεση, που προκύπτει και ως υποχρέωση από το Σύνταγμα, για να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί ό, τι είναι απαραίτητο για να εφαρμοστεί, είδαμε την ανακοίνωση του συγκεκριμένου κόμματος που εξέφραζε μια πολιτική θέση και το σιγοντάρισμα λίγες ώρες μετά από τον Γενικό Ελεγκτή προτάσσοντας μάλιστα και άρθρα του Συντάγματος.
 
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε να επαναλάβουμε και σήμερα  το σεβασμό μας και στο Σύνταγμα και στο σύνολο των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κάθε θεσμός έχει τον διακριτό του ρόλο και εξουσίες. Όπως σωστά τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής δε μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή συγκυβερνήτη και δεν μπορεί να πολιτεύεται και να ταυτίζεται με κόμματα.
 
Η προσπάθεια μηδενισμού του ρόλου όλων των υπολοίπων θεσμών, και της Βουλής συμπεριλαμβανομένης, για να δημιουργηθεί η εντύπωση πως μόνο ένας είναι ο θεσμός που λειτουργεί σωστά, είναι επικίνδυνη και για την ίδια ακόμα τη δημοκρατία.
 
Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Οι επιθέσεις κατά των θεσμών είναι επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας
 
«Οι επιθέσεις κατά των ανεξάρτητων θεσμών, αποτελούν επιθέσεις κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της διαφάνειας» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Την ώρα που η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση, κατά τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να ασχολείται με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τις επιπτώσεις της κρίσης, επιδίδεται σε θεωρίες συνωμοσίας και σε επιθέσεις κατά των θεσμών, για να αποτρέψει τον έλεγχο του ιδίου και της Κυβέρνησής του, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι «η επίθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας, κατά του ελέγχου και κατά της διαφάνειας». 
«Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η Κυβέρνηση της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, των τζετ και των διαβατηρίων, είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για ‘ανάρμοστη’ συμπεριφορά άλλων» πρόσθεσε.
 
«Αυτή η τελευταία θεσμική εκτροπή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο κύριος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι απέσυρε το νομοσχέδιο των εγγυήσεων γιατί δεν ήθελε τον έλεγχο. Δεν ήθελε ο Γενικός Ελεγκτής να ελέγχει τον ίδιο και την Κυβέρνηση του» είπε.
 
Επιπρόσθετα, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο δεύτερος λόγος απόσυρσης του νομοσχεδίου των εγγυήσεων, ήταν οι ενστάσεις των τραπεζών για το πολύ χαμηλό επιτόκιο του 0.8% που προνοούσε εκείνο το νομοσχέδιο.
Με πρόφαση τις αλλαγές της Βουλής, η Κυβέρνηση αντικατέστησε εκείνο το νομοσχέδιο που προνοούσε χαμηλά επιτόκια, με ένα νέο μέτρο επιδότησης επιτοκίων, το οποίο εξυπηρετεί τις τράπεζες, καθώς θα μπορούν να επιβάλλουν τα μέγιστα δυνατά επιτόκια τα οποία θα πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος, είπε ενώ ανέφερε ότι διασφαλίζονται, έτσι, τα δικά τους κέρδη και εξυπηρετούνται οι  μεγάλες επιχειρήσεις  που ήδη έχουν τη δυνατότητα δανεισμού, αλλά θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια.
 
«Αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι, την εμμονή της Κυβέρνησης στην αδιαφάνεια αλλά και την αλαζονεία της εξουσίας που εξέπεμπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι οι χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να δανειστούν και δεν θα έχουν καμία άλλη στήριξη» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, οδεύουμε σε μία βαθιά ύφεση την οποία θα πληρώσουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι χιλιάδες εργαζόμενοι, η μεσαία τάξη και η οικονομία ευρύτερα, κατέληξε.
 
Οικολόγοι: Οι δηλώσεις του Προέδρου αποδεικνύουν ότι ήταν η προσωπική εμπάθεια

Οι ψεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο τηλεοπτικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Οmega αποδεικνύουν ότι ήταν η προσωπική εμπάθεια του κατά του Γενικού Ελεγκτή που τούμπαρε την στήριξη της οικονομίας, και όχι οι 22 τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα προς συζήτηση σε μια τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών. Η προπαγάνδα των 22 τροπολογιών κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Η αλήθεια - όπως ομολογήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - είναι ότι μόνο μία τροπολογία ήταν το πρόβλημα, αυτή που αφορούσε τη συμμετοχή ως παρατηρητή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή Ελέγχου της παροχής των κυβερνητικών εγγυήσεων στις τράπεζες. Μια τροπολογία που υποστήριζαν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ήθελε ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση να μοιράσουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ κυβερνητικές εγγυήσεις στις ιδιωτικές τράπεζες και τους ενοχλούσε το άγρυπνο μάτι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Τους ενόχλησε περισσότερο φαίνεται το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να «πείσουν» το ΔΗΚΟ, το οποίο για τους δικούς του λόγους αποφάσισε να μην κάνει – για ακόμα μια φορά- τα χατίρια της Κυβέρνησης και των τραπεζών. Αυτό ερμηνεύεται ως προπομπός πολιτικών εξελίξεων που έχουν να κάνουν με τη νομή της εξουσίας. Κατά το ροκ άσμα «οι άρχοντες φοβήθηκαν μην πάθουνε ζημιά, και την κουτάλα χάσουνε μαζί με τα ζουμιά (της εξουσίας)».

Να αναμένουμε άραγε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να ζητήσει την τροποποίηση όλων εκείνων των νόμων που δίνουν το δικαίωμα στην ελεγκτική υπηρεσία να ελέγχει προκαταβολικά τις κυβερνητικές αποφάσεις ,δικαίωμα που θεμελιώθηκε μέσα από δεκαετίες ορθής πρακτικής και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ; (πχ παρατηρητής στην επιτροπή αξιολόγησης δημοσίων προσφορών). Έτσι θα μπορούν να μοιράζουν και τα δημόσια έργα και προμήθεια υλικών  κ.α. στους ημέτερους ανενόχλητοι οι κυβερνώντες. Όλα να τα αναμένουμε από αυτή την Κυβέρνηση.

Όμως - για να επανέλθουμε στην σκληρή πραγματικότητα – πρέπει όσοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της έγκρισης του σχεδίου των εγγυήσεων και της απευθείας χορηγίας των μικροποσών να παραδεχτούν ότι υπεύθυνος πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η Κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η προσωπική του εμπάθεια και ο ρεβανσισμός βλάπτουν σοβαρά την κυπριακή οικονομία και τη δημοκρατία.

 
TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ