Ε.Ε.: Στήριξη σε ΠΟΥ - Κάλεσμα σε ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους

Την υποστήριξή της προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους να τερματίσουν τη σχέση τους με τον Οργανισμό Υγείας, λόγω του τρόπου που αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού.

Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει η χώρα από τον ΠΟΥ, στον οποίο εντάχθηκε το 1948, και να ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς, κατηγορώντας την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι έχει γίνει μαριονέτα της Κίνας.

Σήμερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιοζέπ Μπορέλ, έκαναν την έκκληση αυτή σε ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, «ο ΠΟΥ πρέπει να συνεχίσει να μπορεί να ηγείται της διεθνούς αντίδρασης απέναντι στις πανδημίες, τις σημερινές και τις μελλοντικές. Για τον λόγο αυτόν, η συμμετοχή και η υποστήριξη όλων μας είναι απραίτητη και απαιτούμενη. Απέναντι σε αυτή την παγκόσμια απειλή, τώρα είναι η ώρα για ενισχυμένη συνεργασία και για κοινές λύσεις. Οι ενέργειες που αποδυναμώνουν τα διεθνή αποτελέσματα θα πρέπει να αποφεύγονται. Σε αυτό το πνεύμα, καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή που έχουν ανακοινώσει».

«Καθώς η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19, ο κύριος στόχος για όλους είναι να σωθούν ζωές και να περιοριστεί η πανδημία. Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τον ΠΟΥ και έχει ήδη προσφέρει επιπλέον χρηματοδότηση» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση των ΗΠΑ για οριστική αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γερμανίας, που μίλησε για «σοβαρό πισωγύρισμα για την παγκόσμια υγεία».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Xinhua

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ