Ασφαλής και ελπιδοφόρα η χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με covid-19

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα μελετών που αφορούν τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έγινα καλά από τον κορωνοϊό φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Στην 1η μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 5.000 ασθενείς με σοβαρή μορφή της νόσου, που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία των Η.Π.Α. οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η μέθοδος διαπιστώθηκε ότι είναι απολύτως ασφαλής.

Αξίζει να σημειωθεί , ότι το 66% των συμμετεχόντων ήταν άρρωστοι των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Η εμφάνιση παρενεργειών τις πρώτες 4 ώρες μετά τη χορήγηση του πλάσματος ήταν <1%, κάτι που επιβεβαιώνει και στους ασθενείς με COVID-19 την ασφάλεια της θεραπείας.

Στη δεύτερη μελέτη, που αν και είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για την οποία έχουν αναφερθεί αποτελέσματα της θεραπείας με πλάσμα, έλαβαν μέρος μόνο 39 ασθενείς, οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης και ήταν κατά 54% παχύσαρκοι (BMI>30) και το 18% ήταν καπνιστές. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων πριν οι ασθενείς λάβουν το πλάσμα ήταν 7 ημέρες, το 87% των ασθενών λάμβανε οξυγονοθεραπεία και το 10% ήταν διασωληνωμένοι. Το αποτέλεσμα της θεραπείας συγκρίθηκε με ασθενείς του ίδιου νοσοκομείου που δεν είχαν λάβει πλάσμα.

Η χορήγηση πλάσματος οδήγησε σε σταθεροποίηση ή βελτίωση της κατάστασης των ασθενών όσον αφορά την ανάγκη τους για οξυγονοθεραπεία. Όμως το σημαντικότερο στοιχείο της μελέτης είναι ότι το πλάσμα οδήγησε το 81% των ασθενών, που δεν ήταν διασωληνωμένοι, σε μεγαλύτερη επιβίωση σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν πλάσμα.

Η χορήγηση πλάσματος στην Ελλάδα

Σε εξέλιξη ωστόσο, βρίσκεται παρόμοια μελέτη στη χώρα μας, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο σε 6 ελληνικά νοσοκομεία και είναι σε φάση 2 αυτή τη στιγμή και θα διαρκέσει 20 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορωναϊού 193 δότες και 51 από αυτούς έχουν ήδη δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Ενώ, 7 ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία.

Η μελέτη αυτή διεξάγεται από την ομάδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην οποία μετέχουν οι καθηγητές Ευάγγελος Τέρπος, Βασιλική Παππά, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης, είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον ένα μήνα, και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.

Το πλάσμα θα συλλεχθεί με πλασμαφαίρεση, στοχεύοντας σε όγκο 600-700ml ανά συνεδρία αφαίρεσης. Ο όγκος που συλλέγεται μετά από μια πλασμαφαίρεση θα χωριστεί σε 3 θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml. Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά 3 μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους. Επομένως, η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές, και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ