Λάβρος ο Γενικός Εισαγγελέας - «Ντροπή… Για 7 χρόνια έδινα μάχες. Διερωτάσαι αν άξιζε τον κόπο»

Ιδιαίτερα επικριτικός, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κώστας Κληρίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε γύρω από την αποχώρηση του από τη Νομική Υπηρεσία τονίζοντας πως γίνεται προσπάθεια αποδόμησης του Γενικού Εισαγγελέα. Ενώ για άλλη μια φορά εξήγησε ότι ο λόγος που αποχωρεί από τη Νομική Υπηρεσία την 1η Αυγούστου είναι ζήτημα συντάγματος και νομοθεσίας ενώ επισήμανε πως από το 2015 εκτελεί καθήκοντα για δύο θέσεις και δεν μπορούσε να πάρει άδεια αφού δεν είχε κάποιον να τον αναπληρώσει.

«Δεν έχω πει εγώ ότι δεν έφυγα με προαφυπηρετική άδεια προ τριών μηνών διότι δεν έχει κανένα να με αντικαταστήσει και θα έμενε ακέφαλη η υπηρεσία. Για να υποχρεούται κάποιος να φύγει με προαφυπηρετική άδεια ο λόγος είναι ότι είχε προς πίστη του πολλές μέρες τις οποίες εδικαιούτο για άδεια ανάπαυσης τις οποίες δεν χρησιμοποίησε και συσσωρεύεται και ο κανονισμός τον υποχρεώνει νωρίτερα. Αυτό στην περίπτωση μου δεν μπορούσε να γίνει γιατί απλούστατα από το 2015 δεν είχε κανένα να με αντικαταστήσει δεν υπήρχε βοηθός γενικός εισαγγελέα. O μόνος που θα μπορούσε να με αντικατάστησε. Πώς θα έπαιρνα άδεια;», διερωτήθηκε. Το γεγονός αυτό έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Λογίστρια να αποχωρήσει την 1η Αυγούστου. Μάλιστα ανέφερε σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου λέγοντας ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει την 1η του επόμενου μήνα συμπλήρωσης του έτους αφυπηρέτησης του.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε να αποχωρήσει μετά τις ανακοινώσεις των διορισμών που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αφορούν τον Γιώργο Σαββίδη στην θέση του και τον Σάββα Αγγελίδη στην θέση του Βοηθού Εισαγγελέα και αν η εξαγγελία της τελετής διαβεβαίωσης ήταν λόγος για πίεση προς πιο αποχώρηση του ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως «ενώ ήταν γνωστή η ημερομηνία αποχώρησης μου δεν με ενημέρωση κανένας για οποιαδήποτε τελετή διαβεβαίωσης ή ποιος θα διοριστεί ή αν θα υποβάλω παραίτηση».

Συμπλήρωσε πως «έχει παρουσιαστεί η όλη αυτή κατάσταση από γνωστούς δημοσιογραφικούς κύκλους ότι είναι ζήτημα οικονομικού οφέλους. Νομίζω θα πρέπει να ντρέπονται. Έχουμε ένα Γενικό Εισαγγελέα που σειρά ετών έχει αποποιηθεί συντάξεις και αποκοπές μισθών σύμφωνα με επιστολή της Γ. Λογίστριας ύψος 183 χιλιάδων ευρώ. Θα έκανα εγώ αυτά για να μείνω ακόμη 15 ημέρες… Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Προεδρικό σημείωσε πως ότι παρά την αποκατάσταση τους, αυτό που γίνεται σήμερα δείχνει έλλειψη σεβασμού ακόμα και στο στάδιο αποχώρησης του.

Σε ερώτηση αν μετάνιωσε για κάτι απάντησε πως «για 7 ολόκληρα χρόνια έδινα μάχες και αντιπαραθέσεις απ’ εκεί και από εδώ. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο και στο τέλος διερωτάσαι αν άξιζε τον κόπο», σημείωσε τονίζοντας πως θα έπρεπε να επιδειχθεί περισσότερος σεβασμός.

Για το θέμα και την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα έκανε παρέμβαση ξανά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος εξέφρασε το σεβασμό του στον Κώστα Κληρίδη και ανέφερε πως αποσύρει, οτιδήποτε είπε που τον ενόχλησε.

«Έχω απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση στον Κώστα Κληρίδη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαράθεσης της Κυβέρνησης μαζί του, σεβαστή η απόφασή του να παραμείνει μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2020. Θα είναι Γενικός Εισαγγελέα. Ο κ. Σαββίδης θα αναλάβει καθήκοντα μετά την αποχώρησή του. Εάν έχω πει οτιδήποτε που θεώρησε προσβλητικό το αποσύρω ανεπιφύλακτα. Είναι ένα η διαβεβαίωση και άλλο η ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων. Εκείνο το οποίο γνωρίζω, είναι ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός προς το πρόσωπο του κ. Κληρίδη. Με κανένα τρόπο η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος προσωπικά δεν επιθυμεί οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον Κώστα Κληρίδη», ανέφερε ο Κυριάκος Κούσιος .

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ