Το ΑΚΕΛ ζητά πρωτοβουλία από ΠτΔ για επανέναρξη συνομιλιών

O ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία για επανάληψη του διαλόγου στο Κυπριακό, αμέσως μετά την "εκλογική διαδικασία" στα κατεχόμενα.
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με την Αριστερή Πτέρυγα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι  ο Πρόεδρος θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στην τ/κ κοινότητα, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο, με στόχο τη λύση του Κυπριακού.
 

Είναι εξίσου σημαντικό, πρόσθεσε, να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη να αρχίσει αυτός ο διάλογος για λύση και για τους κινδύνους που υπάρχουν εάν και εφόσον δεν καταφέρουμε να το λύσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, τους διεθνούς δικαίου και των αρχών της ΕΕ.

Πρέπει, πρόσθεσε, να πείσει τον κόσμο ότι πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια για επανέναρξη συνομιλιών.

Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε την Αριστερή Πτέρυγα ότι το ΑΚΕΛ με συνέπεια και σταθερότητα θα συνεχίσει να εργάζεται για λύση καθώς και για τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα του τόπου. Είπε ακόμη ότι στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας μετά την πανδημία.

Διατυπώσαμε, είπε,  ανησυχίες για επιπτώσεις στην οικονομία και για τα προβλήματα στον κοινωνικό τομέα και συμμεριστήκαμε τις ίδιες ανησυχίες γιατί δυστυχώς, πρόσθεσε, οι ανθρώπινες ζωές υπολογίζονται από την κυβέρνηση με ένα τρόπο πολύ φθηνό και είναι κρίμα αν η κοινωνία μας χάσει την ανθρωπιά της.
 
Από την Αριστερή Πτέρυγα ο Θέμος Δημητρίου είπε ότι μίλησαν για την κρισιμότητα των στιγμών, σημειώνοντας πως η πανδημία  έχει επιτείνει σε μεγάλο βαθμό τα υφιστάμενα προβλήματα και έφερε σε χειρότερη κατάσταση την οικονομία. Χρειάζεται, είπε, μια μεγάλη προσπάθεια να μην φορτωθούν στις πλάτες των φτωχότερων στρωμάτων οι επιπτώσεις.

Για το Κυπριακό είπε ότι έχει μπει στον αναπνευστήρα και αν δεν μπορέσουν να αναβιώσουν οι συνομιλίες, αυτό θα φέρει την Κύπρο σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ανέφερε ότι είναι φανερές οι επιπτώσεις της μη ύπαρξης λύσης.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι μια αναγκαιότητα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο αλλά ως επιδίωξη για επαφή μεταξύ των δύο πλευρών.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη για προετοιμασία για λύση που είναι απαραίτητη γιατί άρχισαν ήδη να ακούγονται φωνές που απομακρύνουν από τη λύση. Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη δράση του ΑΚΕΛ στο μεταναστευτικό  και είπε ότι η Αριστερή Πτέρυγα θα συμμετέχει με το ΑΚΕΛ και άλλες δυνάμεις στην αντιμετώπισης μιας συστημικής ρατσιστικής πολιτικής που εφαρμόζεται, όπως είπε, από τη σημερινή Κυβέρνηση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ