Χονγκ Κονγκ: Δεκάδες συλλήψεις μετά την εφαρμογή του νόμου κατά της διαμαρτυρίας

Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στο Χονγκ Κονγκ συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα, ο οποίος κρατούσε μια σημαία υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που επέβαλε το Πεκίνο κατά του δικαιώματος της διαμαρτυρίας.

Η Αστυνομία αναγκάστηκε να καταφύγει στη χρήση χημικών για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την 23η επέτειο από την ανεξαρτησία της περιοχής από το Πεκίνο.

Η νέα εθνική νομοθεσία αφορά διαδηλωτές που στηρίζουν την απόσχιση, την ανατροπή και την τρομοκρατία και προνοεί ακόμα και ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ οι  επικριτές της λένε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη καταπάτηση των ελευθεριών από την Κίνα.

REUTERS/TYRONE SIU
 

Το Χονγκ Κονγκ είχε δοθεί από τη Βρετανία πίσω στην Κίνα το 1997 με μια συμφωνία η οποία προνοούσε την προστασία συγκεκριμένων ελευθεριών για τουλάχιστον 50 χρόνια. Το Πεκίνο ωστόσο πέρασε τη νέα αυτή νομοθεσία σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις βίαιες διαδηλώσεις που άρχισαν από το 2019.

«Σήμερα αποτελεί μια θλιβερή μέρα για το Χονγκ Κονγκ και για τους ανθρώπους σε όλη την Κίνα που αγαπούν την ελευθερία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Μετά την διακήρυξη από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της εν λόγω νομοθεσίας, ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα παραμείνουν αδρανείς ενόσω η Κίνα περιτυλίγει το Χονγκ Κονγκ με τα αυταρχικά της σαγόνια»,

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ