Καθεδρικός ναός του Σόλσμπερι: 800 χρόνια από την τοποθέτηση του πρώτου λίθου

Τα 800 χρόνια από την τοποθέτηση του πρώτου λίθου θεμελίων του εορτάζει εφέτος ο περίφημος Καθεδρικός ναός του Σόλσμπερι στη νότια Αγγλία, και ο Αμερικανός γλύπτης Danny Lane κλήθηκε να εγκαταστήσει εκεί το έργο του «Stairway»: ένα ύψους έξι μέτρων γλυπτό από γυαλί και χάλυβα, που λειτουργεί ως μια μεταφορά της ανάβασης στα ουράνια και έρχεται σε αντίθεση με τον περίφημο τρούλο του 14ου αιώνα του ναού, ο οποίος με ύψος 55 μέτρα είναι ο υψηλότερος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το γλυπτό, που τοποθετήθηκε πριν το -λόγω πανδημίας- λουκέτο στη Βρετανία, θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2020.

Όταν ο Lane ερωτήθηκε κατά πόσον είχε στο μυαλό του το τραγούδι «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin, ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν ξεκίνησε (το έργο) ως λογοπαίγνιο με το τραγούδι των Zeppelin, αλλά γιατί όχι;»

«Βρήκα τελείως φυσικά την επωνυμία του» δήλωσε στο Designboom. «Η ποιητική μηχανική των σύγχρονων υλικών που χρησιμοποιώ ριμάρει με τις δομικές περιπέτειες των λιθοξόων του μεσαίωνα, οι οποίοι δημιούργησαν αυτόν τον θαυμάσιο καθεδρικό. Είναι τιμή μου να είμαι εκεί που αυτοί είναι παρόντες» συνέχισε.

Μιλώντας για τη σημασία την οποία παίρνει το γλυπτό δίπλα στον Καθεδρικό ναό του Σόλσμπερι, τονίζει πως «πρόκειται για ένα χιουμοριστικό και φιλόδοξο έργο, που υπαινίσσεται μια λαχτάρα προς έναν άγνωστο προορισμό. Εδώ στο Σόλσμπερι, το ‘’Stairway’’ έχει την ταπεινή σχέση της ανθρώπινης κλίμακας με έναν μεγάλο καθεδρικό και τον τρούλο του, δίνοντας έμφαση στο νόημα του γλυπτού. Το γλυπτό έχει να κάνει με εσάς, τον θεατή, και τη φαντασία σας. Εσείς ως συμμετέχοντες, ολοκληρώνετε το έργο - ακόμη κι αν είστε εκεί online, αντί στην πραγματική ζωή».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ