Στη Β κατηγορία το ΗΒ από 1η Αυγούστου αν συνεχιστεί η ίδια επιδημιολογική εικόνα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιδημιολογική ομάδα του υπουργείου Υγείας, στην οποία έγινε μια συζήτηση για την κατάσταση του κορωνοϊού στην Κύπρο αλλά και για να συζητηθεί το θέμα του τουρισμού από Βρετανία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε πως «πρώτο θέμα της συζήτησης ήταν η κατηγοριοποίηση των χωρών βάσει των επιδημιολογικών τους δεδομένων και ειδικά αυτών που είναι ουσιαστικές για τον τουρισμό της Κύπρου, όπως η Αγγλία, το Ισραήλ και η Ρωσία. Προς το παρόν έχει αποφασιστεί και έχουν γίνει εισηγήσεις από τους ειδικούς. Όσον αφορά το Ισραήλ, δεν τίθεται προς το παρόν θέμα αύξησης τουριστών, καθώς η χώρα δεν βρίσκεται στις λίστες των χωρών της ΕΕ. Από την άλλη τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ρωσία είναι τέτοια που στην παρούσα φάση εξακολουθεί να παραμένει στην κατηγορία Γ. Με τα δεδομένα της Αγγλίας και με την παρουσίαση που έγινε από την επιδημιολογική ομάδα αποφασίστηκε πως εάν εξακολουθήσει να παρουσιάζεται η ίδια καλή επιδημιολογική εικόνα, από την 1η Αυγούστου μπορεί να τοποθετηθεί στην κατηγορία Β».

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «έχει αποφασιστεί όπως αξιοποιηθούν όλα τα πρωτόκολλα γιατί τα πλείστα έχουν γίνει πριν από περίπου ενάμιση μήνα με τα τότε δεδομένα. Εκεί και όπου χρειάζεται ή υπάρχει κάποια στρέβλωση ή βελτιώσεις, οι ειδικοί να έρθουν με εισηγήσεις μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για αν τα προωθήσουμε στο υπουργικό Συμβούλιο»

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, «έγινε εισήγηση από τον καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη, όπως πενταπλασιαστούν χωρίς επιπλέον κόστος τα τεστ στο αεροδρόμιο». Όπως επισημανε, τις επόμενες μέρες θα γίνει συζήτηση με τα εργαστήρια των αεροδρομίων έτσι ώστε να εξεταστεί κατά πόσο είναι δυνατό να ξεκινήσουν αυτοί οι ελέγχοι».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ