ΑΚΕΛ : Επικρίσεις στην κυβέρνηση - Κλειστά χαρτιά για συνεργασίες - Προβολή θέσεων του

Την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ «να σταθεί μπροστά και να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού και της Κύπρου, δυναμικά και μαχητικά» εξέφρασε ο Γενικός του Γραμματέας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου για την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας πως «ο εφιάλτης δεν τελείωσε».

Μιλώντας κατά την οπτικογραφημένη διάσκεψη Τύπου, η οποία θα μεταδοθεί απόψε στις 7 από το ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε ξανά τους επαγγελματίες υγείας όλων των βαθμίδων, «για την ακούραστη προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουμε την πανδημία». Η επόμενη μέρα, πρόσθεσε, φέρνει πολλά προβλήματα και δεν πρέπει οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι να πληρώσουν τις συνέπειες και αυτής της κρίσης. Η κυβέρνηση ανέφερε, αρχικά υποτίμησε τον κίνδυνο, λήφθηκαν τα σωστά μέτρα όταν άρχισαν οι κυβερνώντες να ακούν τους εμπειρογνώμονες, αλλά δεν άντεξαν μέχρι το τέλος. «Σε κάποια στιγμή μπήκαν στη μέση σκοπιμότητες που αποτυπώθηκαν σε διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις».

Αναφερόμενος στο τι έκανε το κόμμα του κατά την κρίσιμη περίοδο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ ανέπτυξε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, με κορυφαία τη διάθεση στελεχών μας σε όλες τις επαρχίες ως εθελοντές για κατ΄οίκον βοήθεια διαφόρων ευπαθών ομάδων.  Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στις προτάσεις που το κόμμα του κατέθεσε στη Βουλή για διάφορους τομείς της οικονομίας, στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαίτησε να μη μειωθούν μισθοί και να μη χαθούν θέσεις εργασίας, ανέδειξε τις καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και επιδομάτων. Μέχρι σήμερα επιμένουμε να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις εκατοντάδων εργαζομένων που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα ή με πενιχρό επίδομα, πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το ιδεολόγημά τους περί ιδιωτικοποίησης των πάντων, κατεδαφίστηκε από την πανδημία. «Ο ρόλος του δημόσιου συστήματος υγείας αποδείχτηκε αναντικατάστατος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι στερήσεις βασικού εξοπλισμού λόγω των περικοπών των προηγουμένων χρόνων φάνηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο ρόλος, ανέφερε, του κράτους σε ότι αφορά τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων, στη διασφάλιση της υγείας, της παιδείας, της στέγασης, της κοινωνικής πρόνοιας είναι αναντικατάστατος. Όπως είναι απαραίτητη και η κρατική παρέμβαση σε ζωτικούς και στρατηγικούς τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές.

Ο κ. Κυπριανού στάθηκε στα θέματα περιβάλλοντος λέγοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι πιθανό να ακολουθηθεί από ακόμη πιο θανατηφόρες και καταστροφικές εκδηλώσεις ασθενειών, εκτός εάν η ρίζα τους - η ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος  - σταματήσει γρήγορα, όπως προειδοποίησαν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον κόσμο για τη βιοποικιλότητα.

Σημείωσε επίσης ότι η οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ευκαιριακούς και εύθραυστους παράγοντες, σε ένα μονοδιάστατο μοντέλο για τον τουρισμό ή «σε μια ευκαιριακή πολιτική για πολιτογραφήσεις επενδυτών με τρόπο που πλουτίζει λίγους και συσσωρεύει συνέπειες για τους πολλούς». H οικονομία, είπε, χρειάζεται νέο όραμα που να στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, στη σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Προβάλλει σήμερα ακόμα πιο απαραίτητη η ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας και η επανασύσταση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα με στόχο την προστασία των αγροτών, των μικρομεσαίων, των οικονομικά ασθενέστερων και τη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, όπως είπε. Επιβάλλεται πλέον, συνέχισε, να στρέψουμε την προσοχή μας στη δημιουργία της οικονομίας της γνώσης με αύξηση της επένδυσης στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας αλλά και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με στόχο τη στήριξη των αγροτών. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η άμεση στήριξη της οικονομίας έπρεπε να φτάσει τα €300 εκ. και στη συνέχεια με χαμηλότοκα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, λέγοντας πως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν θέλουν δάνεια που δεν θα είναι εξυπηρετούμενα.

Για τον τουρισμό, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει τον εσωτερικό τουρισμό ευελπιστώντας ότι από Σεπτέμβριο θα έρθουν ξένοι τουρίστες. Για τις οικονομικές δυνατότητες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η κυβέρνηση έχει αντλήσει €5 δισ. από την έκδοση ομολόγων και μιλούσε για πλεόνασμα €900 εκ. Τα λεφτά που μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί, με βάση τα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ανέφερε, δεν ξεπερνούν τα €800 εκ. Μίλησε επίσης για τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ για αυστηρούς όρους προς τις τράπεζες για την επιδότηση των επιτοκίων ενώ για την ενίσχυση των νοσοκομείων είπε ότι ο ΟΚΥπΥ λειτουργεί με καθυστέρηση αλλά το Υπουργείο Υγείας πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την κάλυψη της στελέχωσης, να γίνουν υποδομές, να αγορασθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός.

ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ

Για το πρόγραμμα ΙΜΕΤ μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στον νόμο πλέον Ρούμπιο – Μενέντεζ, και στον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, όπως είπε, έλεγε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο και θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ΕΕ – ΗΠΑ προς την Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ. «Αλλά τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη». Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, απαιτούν την διάλυση των σχέσεων της Κύπρου με την Ρωσία και την Κίνα, αλλά την Ουάσιγκτον ενδιαφέρει η εκτόνωση της κρίσης στη Λιβύη και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία και την Κίνα. Διερωτήθηκε δε «σε περίπτωση σύρραξης στην περιοχή, τα παιδιά της Κύπρου θα πολεμήσουν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ; Εμείς διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση που εκτός από αδιέξοδες θα αποδειχθούν καταστροφικές».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Κληθείς να σχολιάσει τον «πανζουρλισμό» που υπάρχει για τις διελεύσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ άσκησε κριτική στον Πρόεδρο Ανασασιάδη για την μονομερή απόφαση κλεισίματος οδοφραγμάτων, αλλά σήμερα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους κ. Τατάρ και Οζερσάι. «Εκείνοι προκαλούν τα προβλήματα, αλλάζουν αποφάσεις και προκαλούν απαράδεκτες δυσκολίες σε ανθρώπινο επίπεδο».

Σε ερώτηση με ποιον θα συνομιλήσει η ε/κ πλευρά εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, με τη Τουρκία και το σκηνικό στην Τουρκία και την περιοχή να είναι όπως το έχει περιγράψει, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Τουρκία είναι επιθετική και παράνομη, αλλά αν δεν επιδιώξουμε να λύσουμε το Κυπριακό, στη βάση αρχών, τότε πάμε με μαθηματική ακρίβεια στην διχοτόμηση. Ο ένας δρόμος είναι να λέμε αυτό, και ο άλλος γεμάτος από αγκάθια και δυσκολίες, όμως αν καταφέρουμε να τον περπατήσουμε στο τέλος μπορεί να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, ανέφερε λέγοντας ότι «πρέπει να τον περπατήσουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Τζοζέπ Μπορέλ, Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και αν ανησυχεί το ΑΚΕΛ το ενδεχόμενο ΕΕ και Ελλάδα να συζητήσουν με την Τουρκία θέματα που αφορούν την Κύπρο, όπως η ΑΟΖ, ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να αποφευχθεί. Ελλάδα και Κύπρος, πρόσθεσε, έχουν διαχρονική συναντίληψη ότι για τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο αποφασίζει η ίδια και όχι άλλος.

Μας ανησυχεί πολύ περισσότερο η προσπάθεια των κυβερνώντων να καλλιεργήσουν αυταπάτες στον κυπριακό λαό, συνέχισε, λέγοντας ότι πέρυσι τον Αύγουστο η κυβέρνηση είχε θέσει τον πήχη για τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία ψηλά και «τώρα ακούμε τον κ. Μπορέλ να λέει αυτά που λέει».  Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν μπορεί η μικρή Κύπρος να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν μπορούν να το κάνουν, λέγοντας ότι με τον διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΕΛ – ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΗΚΟ

Το συνέδριο του ΑΚΕΛ τον Νοέμβριο, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Κυπριανού, θα καθορίσει το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων για την επόμενη πενταετία, θα είναι η αφετηρία για τις Βουλευτικές εκλογές και γι’ αυτό θέλουν να έχει επιτυχία το συνέδριο. Για τις συνεργασίες με άλλα κόμματα, ανέφερε ότι συνεργασίες μπορεί να γίνουν στις Δημοτικές εκλογές και μετά στις Προεδρικές, στόχος του ΑΚΕΛ για τις Βουλευτικές θα είναι ένα μεγαλύτερο ποσοστό από τις τελευταίες.

Για τον διάλογο με το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι συζητούν σχεδόν με όλα τα κόμματα της Βουλής για θέματα που αφορούν τις εργασίες του σώματος όπως οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Δικαιοσύνη. Μίλησε δε για «κωλοτούμπα» του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό το 2013 και 2018 για να έχει την στήριξή του, και πως τότε κανείς δεν ενδιαφέρθηκε αλλά όταν αφορά το ΑΚΕΛ, όλοι αγωνιούν αν θα συνεργαστεί με άλλο κόμμα που έχει διαφορετική άποψη στο Κυπριακό. Για συνεργασία με άλλο πολιτικό κόμμα, είπε, το ΑΚΕΛ θα πάει σε έκτακτο συνέδριο και θα αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι το συνέδριο του ΑΚΕΛ θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο ΓΓ του κόμματος και όποιος είναι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου στις Βουλευτικές ενώ για το αν θέλει να γίνει Πρόεδρος της Βουλής, απάντησε ότι εάν το ήθελε θα αποδεχόταν την πρόταση του ΔΗΣΥ για εξ ημισίας προεδρία του σώματος.

 ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ

Ερωτηθείς για τον Γενικό Ελεγκτή και αν θα καταθέσει πρόταση το ΑΚΕΛ για την αλλαγή του θεσμού σε Ελεγκτικό Συνέδριο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ΔΗΣΥ προσπάθησε για αλλότριους στόχους να εκμεταλλευτεί την θέση αρχής του ΑΚΕΛ ότι και οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να ελέγχονται, υπενθύμισε ότι ο ΔΗΣΥ δεν είχε στηρίξει την πρόταση του ΑΚΕΛ για καθορισμό θητειών για τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή και χαρακτήρισε αυθαίρετα τα συμπεράσματα ότι το ΑΚΕΛ υπαναχώρησε στο θέμα μετά την αντίδραση του ΔΗΚΟ. Για το αν καταθέσουν πρόταση για τον Γενικό Ελεγκτή, θα το κρίνουν την κατάλληλη στιγμή, είπε. Πρόσθεσε δε ότι ο Ελεγκτής θα πρέπει να διερευνήσει πλήρως όλα τα ζητήματα που αφορούν όλους τους πολιτειακούς αξιωματούχους και να υπάρξει διαφάνεια.

Πηγή: KYΠΕ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ