Στ. Πέτσας: Ευκαιρία να επενδύσουμε και να μη σπαταλήσουμε αυτά τα χρήματα

Για «ιστορική μέρα, μια εθνική επιτυχία και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», σημείωσε πως «με τη διαπραγματευτική  τακτική που αναπτύξαμε, καταφέραμε να προστατέψουμε προγράμματα που είχαν εθνικές κατανομές. Άλλαξε κάπως η αναλογία μεταξύ των επιχορηγήσεων και των δανείων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα χρήματα που συνολικά επενδύει η Ευρώπη είναι 1,8 τρισ. ευρώ, γεγονός που κανείς δεν  φανταζόταν, λίγους μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο, όλες αυτές τις  ημέρες των  διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός, όπου απαιτούνταν, και να φτάσουμε σε αυτή την ιστορική συμφωνία. Είναι πρώτη φορά στα χρόνια της Ευρώπης που θα έχουμε χρηματοδότηση τέτοιου μεγέθους με κοινό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κοινών αναγκών των κρατών-μελών. Κι αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς μια στενότερη συνεργασία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» ανέφερε.

 Κατά τον κ. Πέτσα, είναι «ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί μνημονίου. Είναι κοινοί οι κανόνες για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Όσον αφορά την εκταμίευση, δεν θα υπάρχει δυνατότητα βέτο από κανένα  μέλος του Συμβουλίου. Μπορέσαμε και απλοποιήσαμε, από κοινού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, το πολύ περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησης που είχε αρχικά προταθεί από τις λεγόμενες "φειδωλές χώρες". Είναι ένα ισορροπημένο πακέτο, με τους αναγκαίους συμβιβασμούς, φυσικά,  που έπρεπε να γίνουν για να κλείσει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως είναι επίσης «ξεκάθαρο ότι έχουμε περισσότερους πόρους τα πρώτα τρία χρόνια και λιγότερους στα επόμενα. Σημασία έχει, σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα κόμματα, να έχουμε έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο για  να απορροφήσουμε γρήγορα χρήματα για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα.

Πιστεύω ότι θα έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις μέσα στο 2020, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και δαπάνες που έγιναν από τον Φεβρουάριο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού». 

Ο κ. Πέτσας επισήμανε πως «έχουμε διδαχθεί όλοι από τα λάθη του παρελθόντος και τις κομματικές αστοχίες που είχαν εμφανιστεί από τη δεκαετία του ’80 και μετά στην Ελλάδα κατά τη χρήση χρηματοδοτικών πακέτων από την Ευρώπη. Δεν θα επαναληφθούν αυτά τα λάθη. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και το πολιτικό σύστημα είναι ώριμο. Και ο πρωθυπουργός έχει μία ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα και να μην τα σπαταλήσουμε» τόνισε ο υφυπουργός.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ