«Αίνιγμα» η στάση της Τουρκίας με το Oruc Reis και η επαγρύπνηση Λευκωσίας- Αθηνών

Σε πλήρη εγρήγορση παραμένουν Λευκωσία και Αθήνα, παρά τις σαφείς ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης μετά και τη σταδιακή αποχώρηση των περισσοτέρων τουρκικών πλοίων από το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η επαγρύπνηση, ωστόσο, θεωρείται δεδομένη, καθώς συνδέεται με την παράνομη Navtex της Τουρκίας η οποία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελορίζου για σεισμικές έρευνες μέχρι και την Κυριακή 2 Αυγούστου.

Η κάθοδος του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, εξακολουθεί σύμφωνα με διπλωματικές πηγές να παραμένει το επικρατέστερο σενάριο, παρά τις πληροφορίες και ενδείξεις για αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού από το Λιμάνι της Αττάλειας με προορισμό την θαλάσσια περιοχή που παράνομα η Τουρκία έχει δεσμεύσει για σεισμογραφικές έρευνες, θα λάβει χώρα πιθανό μέσα της εβδομάδας, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν εκπνεύσει η παράνομη τουρκική Navtex.

Επίσης εάν το ερευνητικό προλάβει να ποντίσει καλώδια αυτό θα γίνει εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην αντίπερα όχθη, στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να επικρατεί ομαλότητα, αλλά σύγχυση, καθώς ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παρέμενε αμετακίνητο στην Αττάλεια, εμφανίστηκε ένα tweet στο λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ, που ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο. Το συγκεκριμένο tweet της τουρκικής πρεσβείας ανέφερε:

«Το Oruc Reis ξεκινά έρευνες σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας, Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Λίγο αργότερα, όμως, το επίμαχο tweet «κατέβηκε» και έγινε νέα ανάρτηση με απλή αναφορά στην αρχική Navtex:

«Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis δήλωσε ότι ξεκινά σεισμικές έρευνες στις 21 Ιουλίου στην Αν. Μεσόγειο».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται πάντα με την ίδια απειλητική στάση έναντι της Ελλάδας, εξαπολύοντας νέες απειλές. Ταυτόχρονα, όμως, μιλάει και για διαπραγμάτευση. Ο ίδιος προσωπικά ανέφερε πως «όσοι έχουν ρητορική και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν συνάδει με την πολιτική, τη διπλωματία, την καλή πρόθεση και με την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα, αν λαμβάνεται υπόψη το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».

Ο Ερντογάν στριμώχτηκε από την άμεση διπλωματική κινητοποίηση της Αθήνας, η οποία προκάλεσε δημόσιες παρεμβάσεις από Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας ήταν η άμεση κινητοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: Cnn.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ