Βρετανία: Προτεραιότητα η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο

Την αποκλιμάκωση της κατάστασης υπογραμμίζει ως προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία, Γουέντι Μόρτον, σημειώνοντας ότι το Λονδίνο έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στα τουρκικά σχέδια για γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο και η ίδια έχει θέσει το ζήτημα στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Κυπριακών Προσφυγικών Σωματείων (ΕΚΕΚΑ) στο Ηνωμένο Βασίλειο, Λεωνίδα Λεωνίδου προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, η κ. Μόρτον σημειώνει πως το Λονδίνο «έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του στα τουρκικά σχέδια για γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν».

Αλκ. Στεφανής: Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση

Την ίδια ώρα, από το ακριτικό Καστελόριζο όπου βρέθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, προκειμένου να εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Εύζωνες: οι Φύλακες των Αφανών», της Δήμητρας Χατζηαδάμ, δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε, πρώτον, το διεθνές δίκαιο, που είναι με το μέρος μας. Δεύτερον, κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Και τρίτον, δείξαμε τη δύναμή μας, τόσο προβάλλοντας τη δυνατότητα όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καταστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίασή τους.

Παράλληλα, ο ίδιος αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη Καστελόριζου για την πολύχρονη προσφορά του στο νησί και μοιράστηκε κάποιες ακόμη σκέψεις του αναφορικά με την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου:

«Όλοι εσείς οι κάτοικοι της Μεγίστης -και από σήμερα και εγώ μαζί σας- αποτελούμε τους περήφανους Έλληνες ακρίτες, τους θεματοφύλακες των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, που θα επιμένουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά, αθόρυβα και συστηματικά, με συνειδητή επιλογή να κρατήσουμε ζωντανή μία κοιτίδα ελληνισμού με διαδρομή αιώνων. Ταυτόχρονα, με την πατριωτική σας στάση διεγείρετε τα εθνικά αντανακλαστικά των απανταχού Ελλήνων για την προάσπιση της αδιαπραγμάτευτης ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, συνιστώντας την προμετωπίδα του φρονήματος του λαού και του έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ