Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Ποικίλα τα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων με αναφορές σε πυρκαγιά που ξέσπασε στην βιομηχανική περιοχή στην κατεχόμενη Μια Μηλιά, στις νέες προκλητικές δηλώσεις -απειλές του απόστρατου ναυάρχου του τουρκικού ναυτικού Τζεμ Γκιουρντενίζ εναντίον της «Αβρούπα» αυτή την φορά αλλά και στην αγωγή στο ΕΔΑΔ για απώλεια χρήσης ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές και που ανήκει στο ίδρυμα Μπαρουτσουζαντέ Αχμέτ Βασίφ Εφέντι.

Η εφημερίδα «Αβρούπα» (Ευρώπη), με τίτλο «O ναύαρχος πάλι ξεπέρασε τα όρια» αναφέρεται σε νέες δηλώσεις – απειλές του απόστρατου ναυάρχου του τουρκικού ναυτικού Τζεμ Γκιουρντενίζ αυτή τη φορά εναντίον της εφημερίδας, την οποία αποκάλεσε εχθρό των Τούρκων και τους δημοσιογράφους της «προδότες». Υπενθυμίζεται ότι ο Γκιουρντενίζ είχε απειλήσει και τον Τ/κ ηγέτη. Αλλού αναφέρει ότι στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει ψήφους για τις «προεδρικές εκλογές» ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν είπε, μεταξύ άλλων ότι, θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και σε Τούρκους υπηκόους. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πάλι εισπνεύσαμε δηλητήριο» γράφει ότι πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο επεξεργασίας και ανακύκλωσης πλαστικών στην βιομηχανική περιοχή, στο κατεχόμενο χωριό Μια Μηλιά, μαύρισε τον ουρανό γεμίζοντας τον με δηλητήριο λόγω της καύσης των πλαστικών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι, την Δευτέρα εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα δύο και στις ελεύθερες περιοχές πέντε κρούσματα κορωνοϊού. Αναφέρει ακόμα ότι η «εκπαιδευτική επιτροπή» θα αποφασίσει εντός της βδομάδας για την υπόθεση εναντίον εκπαιδευτικού, εναντίον του οποίου υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση πέραν των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» προβάλλει συνέντευξη του Τ/κ δικηγόρου Μουράτ Μετίν Χακκί σχετικά με την αγωγή στο ΕΔΑΔ για υπόθεση απώλειας χρήσης ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές, η οποία ανήκει στο τ/κ ίδρυμα Μπαρουτσουζαντέ Αχμέτ Βασίφ Εφέντι και συγκεκριμένα για ακίνητη περιουσία στην Λευκωσία στην οποία έχουν κτιστεί τέσσερα κτήρια. Αλλού γράφει ότι τα ιδιωτικά σχολεία στα κατεχόμενα ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά με τις απαραίτητες υγειονομικές προετοιμασίες. Αναφέρει ακόμα ότι ο Τουφάν Ερχιουρμάν, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος κατά την περίοδο των εορτασμών της Εορτής των Θυσιών πραγματοποίησε επισκέψεις σε κατεχόμενα χωριά, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Τ/κ για τα προβλήματα τους αλλά και την οικονομική κατάσταση τους.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ