Κορωνοϊός: Σε ετοιμότητα για την αύξηση των κρουσμάτων

Πλήρη εγρήγορση καλούνται οι επιδείξουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού συνεχίζει να βαίνει σε υψηλά επίπεδα. Η ανησυχία μάλιστα για τα αυξημένα κρούσματα οδήγησε στην «επιστράτευση» του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος θα παρευρεθή σε απογευματινή συνέντευξη τύπου του υποργείου Υγείας μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Μπορεί ο Αύγουστος να μπήκε με αρνητικό ρεκόρ, καθώς το περασμένο Σάββατο καταγράφηκαν 110 κρούσματα- τρίτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας- ωστόσο ο Ιούλιος έφυγε συγκεντρώνοντας το 1/4 των συνολικά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα. Η τάση είναι ξεκάθαρη και γι’ αυτό ανησυχεί τις αρχές.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς τα αυξανόμενα νούμερα δεν είναι από μόνα τους ανησυχητικός παράγοντας. Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι για τα περισσότερα είναι εντοπισμένη η πηγή τους και σχετίζονται με συγκεκριμένα περιστατικά. Όπως συνέβη με το γάμο στη Θεσσαλονίκη και τη βιομηχανία κρεάτων στην Καβάλα. Προβληματισμό από την άλλη προκαλούν η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων και ο συνωστισμός που παρατηρείται σε τουριστικά πλοιάρια και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι σε νέα εστία μετάδοσης εξελίχθηκε άλλος ένας γάμος, στην Αλεξανδρούπολη αυτή τη φορά, οδήγησε σε εννιά θετικά κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των οποίων και ένα μωρό 1,5 έτους. Σχολιάζοντας την είδηση στην ΕΡΤ, η διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Αθανασία Λουρίδα δήλωσε πως αυτό αποτελεί απόδειξη πως κανένας δεν είναι άτρωτος από τον ιό. Ξεκαθάρισε δε ότι τα παιδιά, όπως και οι νέοι, νοσούν, απλά νοσούν σπανιότερα και ηπιότερα. Τόνισε, ωστόσο, πως στην Ελλάδα ένας στους τρεις ασθενείς κορωνοϊού είναι κάτω των 40 ετών, υπογραμμίζοντας έτσι τη μείωση που παρατηρείται στο μέσο όρο της ηλικίας των κρουσμάτων.

Η αύξηση του ποσοστού πληρότητας στα πλοία έχει επίσης εγείρει τις ανησυχίες, πράγμα που οδήγησε στη χθεσινή απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας από τους επιβάτες και στο κατάστρωμα των πλοίων. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού και πως σε καμία περίπτωση η αύξηση του ποσοστού πληρότητας δεν σημαίνει χαλάρωση των μέτρων.

Αναφορικά με τα χθεσινά κρούσματα στη χώρα μας, καταγράφηκαν 77 νέα ενώ σημειώθηκαν δύο θάνατοι αυξάνοντας έτσι τους νεκρούς της πανδημίας σε 210.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ