Η επανεμφάνιση Τσιόδρα χτύπησε «κόκκινο καμπανάκι»

Με τον παγκόσμιο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να μετρά πλέον 700.000 νεκρούς, απολογισμός που, σύμφωνα με τον ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα, σημαίνει πως κάθε 15 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος στον κόσμο από Covid-19, συνεχίζονται να αυξάνονται οι ανησυχίας για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας.

Η συνεχώς αυξανόμενη καταγραφή νέων κρουσμάτων που καταγράφει η Ελλάδα οδήγησε άλλωστε στην χθεσινή επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Τα αυξανόμενη καταγραφή κρουσμάτων στην χώρα μας συνεχίστηκε και με τα χθεσινά νούμερα καθώς ανακοινώθηκαν 121 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 47 στη Θεσσαλονίκη και τα 26 στην Αττική.

Η υγειονομική κατάσταση στη χώρας μας οδήγησε στην ανακοίνωση νέων μέτρων από τον κ. Χαρδαλιά, που αφορούν τον τρόπο που εισέρχονται οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς αλλά και την παράταση του ορίου των 100 ατόμων σε γάμους και βαφτίσια έως τις 31 Αυγούστου.

Ο κ. Τσιόδρας από την άλλη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως υπάρχουν και αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην Ελλάδα, τονίζοντας έτσι τα τρία στοιχεία που μέρες τώρα επισημαίνουν οι ειδικοί, τη γεωγραφική διασπορά του ιού στην κοινότητα, την ύπαρξη εστιών υπερμετάδοσης και τη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες.

Για τον καθηγητή θετικά στοιχεία στην παρούσα φάση αποτελούν το γεγονός πως δεν έχει πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και το γεγονός ότι δείκτης μετάδοσης (RT) δεν έχει ξεπεράσει το 1. Ωστόσο, αυξήθηκε απότομα από το 0,5 στο 1, αριθμός που σημαίνει ότι η πανδημία διατηρείται στη χώρα μας και για κάθε θετικό κρούσμα προσβάλλεται άλλο ένα άτομο από τον κορωνοϊό. «Θέλει να είμαστε σε επιφυλακή και νομίζω το ‘’κόκκινο καμπανάκι’’ το κρούουμε σήμερα και με την δική μου παρουσία. Νομίζω υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και από μας εξαρτάται πως θα πορευτούμε» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος στην ΕΡΤ, ο κ. Σύψας διευκρίνισε πως δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα ενώ σχολιάζοντας χθες στον ΣΚΑΪ την κατάσταση ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος προειδοποίησε πως φτάσαμε στην κόκκινη γραμμή.

Πηγή: naftemporiki.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ