Κωστρίκης : Σκοπός μας δεν είναι το lockdown αλλά δεν σηκώνει εφησυχασμό

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά και Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης - Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί η Επιδημιολογική Ομάδα συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου με φόντο τη συζήτηση για λήψη ή μη αυστηρότερων μέτρων και σε άλλες επαρχίες εκτός από τη Λεμεσό καθώς το πρόβλημα της διασποράς πλέον δεν εντοπίζεται μόνο στη συγκεκριμένη πόλη.

Όπως ανέφερε ο δρ Κωστρίκης, η διασπορά του ιού γίνεται κυρίως από νεαρά και ασυμπτωματικά άτομα με αποτέλεσμα να γίνεται ο εντοπισμός των κρουσμάτων. 

Δεν μπαίνουμε σε αγώνα δρόμου, πρόκειται για μαραθώνιο τόνισε ο κ. Κωστρίκης. «Σκοπός μας δεν είναι το lockdown αλλά η φιλοσοφία μας πρέπει να είναι αυτή», σημείωσε ο ίδιος.

Ο ιός είναι ανάμεσα μας επομένως αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ, σημείωσε ο ίδιος. Από το 1,6 μέχρι το 2 είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας άρα υπάρχει μεταδοτική τάση όπως πρόσθεσε ο κ. Κωστρίκης.

Καλό θα ήταν να αποφύγουμε οποιοδήποτε στιγματισμό σημείωσε από πλευράς της η δρ Πανά. «Ο εφυσυχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Θα πρέπει ν' αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις συναθροίσεις». 

Σύμφωνα με την ίδια, πλέον θα γίνονται εβδομαδιαία ανακοινώσεις σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση.

Η στόχευση στη Λεμεσό δεν έγινε για να στοχοποιήσουμε την πόλη αλλά για να βοηθήσουμε σημείωσε η δρ Πανά ερωτώμενη σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση όπως έχει διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

 Όποια μέτρα και να ληφθούν το κομβικό σημείο είναι η τήρηση των μέτρων από τον καθένα μας τόνισε η κ. Πανά. «Θα ανακοινωθούν αργότερα εντός της ημέρας πόσα τεστ θα γίνουν σε κάθε επαρχία. Θέλουμε να αποφύγουμε αυτό που έγινε με τις τέσσερις χιλιάδες, που αρκετά άτομα ήταν επαφές άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έβγαιναν από την καραντίνα τους και εξετάζονταν μέσω του προγράμματος. Αλλά και άτομα που είχαν συμπτώματα. Το πρόγραμμα των δέκα χιλιάδων άρχισε από χθες και θα ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών». 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ