Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η περεταίρω πτώση της τουρκικής λίρας που άγγιξε χθες πρωτόγνωρα επίπεδα για τα τρία ξένα νομίσματα – ευρώ, στερλίνα, δολάρια – που χρησιμοποιούνται στα κατεχόμενα, αποτυπώνεται πρωτοσέλιδα σήμερα στον τ/κ Τύπο είτε ως κύριο είτε ως δευτερεύον θέμα. Η διαφθορά και η οικονομία, αλλά και οι συνεχείς και αυξανόμενες υποθέσεις άσκησης βίας εναντίον γυναικών απασχολούν επίσης τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η «Αβρούπα» (Ευρώπη) με τίτλο «Διαλύθηκε η λίρα» γράφει ότι δεν έφτανε ο κορωνοϊός τώρα τους χτύπησε και το συνάλλαγμα αναφέροντας ότι η τουρκική λίρα έχει διαλυθεί φτάνοντας σχεδόν τις 10 ΤΛ ανα στερλίνα, ξεπερνώντας τις 9 ανά ευρώ και τις 8 ανά δολάριο. Στο άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες εντοπίστηκαν στο «νότο» 13 κρούσματα και στο «βορρά» ένα.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Διαδομένα διαφθορά και ρουσφέτι» αναφέρεται στην έρευνα δύο ακαδημαϊκών με 360 επιχειρηματίες στα κατεχόμενα, που περιελάμβανε και εργαστήρι, για την «Εικόνα της διαφθοράς στην βόρεια Κύπρο το 2019» με την εφημερίδα να σημειώνει ότι η εικόνα αυτή δεν έχει αλλάξει ούτε το 2020. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του γγ του ΚΕΕ, Ερσάν Σανέρ που υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι τα Βαρώσια θα πρέπει να ενσωματωθούν στο πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής βορείως της Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι συνάλλαγμα στερλίνας, δολαρίου και ευρώ έναντι της ΤΛ «πέταξε σαν πύραυλος».

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Ποιος θα πει στοπ σε αυτή τη βία» αναφέρεται στην περίπτωση άσκησης βίας εναντίον γυναίκας με τον θύτη να της σπάει τα κόκαλα πριν την βιάσει με την εφημερίδα να σημειώνει ότι από την περίοδο της πανδημίας και μετά οι υποθέσεις βίας εναντίον γυναικών, έχουν διπλασιαστεί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου που επικρίνει την «κυβέρνηση» για την διαχείριση και υπογραμμίζει ότι η πραγματική κρίση θα φανεί τον Σεπτέμβρη. Αλλού αναφέρεται επίσης στην ισοτιμία της ΤΛ με τα ξένα νομίσματα.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ