Κρίσιμη σύσκεψη Υπουργού Υγείας με επιδημιολόγους για τα επόμενα βήματα

Σε κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, στις 11 το πρωί τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα κληθούν να απάντήσουν κατά πόσο προκρίνουν την έκτακτη λήψη μέτρων. 

Θα επαναξιολογήσουν σήμερα την κατάσταση με τον κορωνοϊό και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε λήψη αποφάσεων ενόψει Δεκαπενταύγουστου.


Την ίδια ώρα, χθες, ο Υπουργός Υγείας κάλεσε χθες, τους νέους λόγω και των θερινών διακοπών να είναι προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ιδιαίτερη έκκληση απευθύνεται προς τους νέους, οι οποίοι καλούνται να αποφεύγουν χώρους μαζικής συγκέντρωσης, αφού σύμφωνα με στοιχεία που λαμβάνονται τις τελευταίες μέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται σε πάρτι και παρόμοιου είδους κοινωνικές συναθροίσεις, όπου ουσιαστικά ο έλεγχος των παρευρισκόμενων είναι σχεδόν αδύνατος».

Εντομεταξύ, χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε δέκα κρούσματα κορωνοϊού από σύνολο 2619 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στην Κύπρο σε 1252. 

Συγκεκριμένα έξι άτομα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας και αφορούν 4 άτομα από την ίδια πτήση που έφτασε την Κυριακή από την Πολωνία. Πρόκειται για τουρίστες, εκ των οποίων οι 3 είναι φίλοι και όλοι χωρίς συμπτώματα. Ακόμη ένα άτομο έφτασε χθες από άλλη πόλη της Πολωνίας και με διαφορετική πτήση. 

Ακόμη ένα άτομο εντοπίστηκε θετικό αφού έφτασε από την Σκωτία μέσω Λονδίνου πριν από δύο ημέρες. 

Δύο από τα κρούσματα εντοπίστηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία. 

Το ένα ταξίδεψε πρόσφατα στον Λίβανο και έφθασε στην Κύπρο στις 3 Αυγούστου, ενώ μετά από διερεύνηση που έγινε, φαίνεται ότι δεν τήρησε την καραντίνα του, ενώ ήταν ασυπτωματικός. 

Το ένατο κρούσμα εντοπίστηκε από ιχνηλάτηση και ένα κρούσμα εντοπίστηκε στο πλαίσιο προ χειρουργικής εξέτασης στο Μακάριο νοσοκομείο. 

Ο Υπουργός Υγείας με ανακοίνωση του τονίζει πως φαίνεται ξεκάθαρα ότι η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως σε διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των πολιτών και αφορά σε εγχώριες λοιμώξεις. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι οι πλείστοι φορείς του ιού είναι άτομα νεαρής ηλικίας και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. 

Ενόψει Δεκαπενταύγουστου, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει το κοινό ότι απαγορεύεται η διεξαγωγή φεστιβάλ, πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων που προάγουν την μαζική ανεξέλεγκτη συνάθροιση.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ