Καυτή η ατζέντα για απολύσεις – δόσεις δανείων

  • Η κυβέρνηση να δει έγκαιρα τα δύο θέματα γιατί απειλούν την οικονομία

Ενώ όλοι προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα της ζωής μας, υπάρχουν ενώπιον μας σοβαρά αδιέξοδα που πρέπει να διαχειριστούμε.

Μετά την άρνηση της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση της αναστολής των εκποιήσεων, τώρα έρχονται μπροστά μας το μείζον θέμα των απολύσεων και η ρύθμιση για αναστολή των δόσεων για τα δάνεια.

Όπως όλοι αντιλαμβάνεστε και τα δύο αυτά θέματα είναι καυτά, αφού εκτός του ότι επηρεάζουν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, έχουν ανάλογες επενέργειες και πάνω σ’ ολόκληρη την οικονομία.

Το θέμα των πιθανών απολύσεων θα έρθει στο προσκήνιο μετά τον Οκτώβρη. Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση με την εισαγωγή των ειδικών σχεδίων που πρόσφερε στις επιχειρήσεις έθεσε ως όρο τη μη απόλυση προσωπικού, κάτι που ισχύει μέχρι τον Οκτώβριο.

Τώρα, οι επιχειρήσεις μετρούν τις δυνάμεις τους και αξιολογούν το εξοδολόγιο τους, ώστε να αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν το εργατικό κόστος τους.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι αρκετές επιχειρήσεις άρχισαν να σκέφτονται τις απολύσεις προσωπικού. Η έκταση που θα πάρει το φαινόμενο προς το παρόν άγνωστη.

Η κυβέρνηση, όπως και οι Συντεχνίες, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να γίνουν απολύσεις. Αβεβαιότητα και μεγάλη αγωνία έχουν και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι φοβούνται μήπως χάσουν τη θέση εργασίας τους.

Το άλλο θέμα με την αναστολή των δόσεων για τα δάνεια θα κριθεί αργότερα και συγκεκριμένα μέσα στον Δεκέμβριο. Ωστόσο, κάποιοι άρχισαν από τώρα να ανησυχούν και να προσπαθούν να δεσμεύσουν την κυβέρνηση και τις τράπεζες να παρατείνουν τη σημερινή ρύθμιση της αναστολής. Ωστόσο, κυβέρνηση και τράπεζες ανησυχούν τα μέγιστα από την εικόνα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι φανερόν ότι και το θέμα αυτό θα συζητηθεί ευρέως το επόμενο χρονικό διάστημα.

Βλέποντας αυτές τις εξελίξεις κατανοούμε ότι η εξίσωση είναι δύσκολη. Το σταυρόλεξο θέλει δυνατούς λύτες για να λυθεί.

Κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση οφείλει από τώρα να ενδιατρίψει και στα δύο αυτά θέματα και να βρει τρόπους που και την οικονομία να προστατέψει από νέους κλυδωνισμούς (ανεργία, «κόκκινα» δάνεια, κλπ.) και τους πολίτες να στηρίξει από νέες περιπέτειες. Σίγουρα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη.

Εισήγηση μας για το θέμα των απολύσεων είναι να έρθει η κυβέρνηση να δώσει κίνητρα (φορολογικά και άλλα) σε όσες επιχειρήσεις δεν προχωρήσουν σε απολύσεις. Δηλαδή, όσες επιχειρήσεις, λόγω μείωσης εργασιών, προγραμμάτιζαν να απολύσουν προσωπικό να έχουν κάποια οφέλη για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίες.

Για το θέμα της αναστολής δόσεων να προχωρήσουμε σε στοχευμένη αναστολή για όσους πραγματικά αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους.

Με αυτές τις επινοήσεις και λύσεις ίσως μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο με τις απολύσεις και τις δόσεις για τα δάνεια. Διαφορετικά στο τέλος του χρόνου θα βρεθούμε σε τρομερά δύσκολη θέση με την οικονομία να βουλιάζει στην ανεργία και τις τράπεζες να πνίγονται στα «κόκκινα» δάνεια.

 Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ