Ωδή σε μία νομικό γίγαντα

Υπό τους ήχους του βιολιού μαζεύεται το πλήθος έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον για να αποτίσει φόρο τιμής στην Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Ο Τραμπ επαίνεσε την Γκίνσμπεργκ ως «νομικό γίγαντα... Οι αποφάσεις της ορόσημο, η πλήρης αφοσίωση στη δικαιοσύνη και η θαρραλέα της μάχη κατά του καρκίνου εμπνέουν όλους τους Αμερικανούς».

 

Η Γκίνσμπεργκ που υπηρέτησε στη θέση για 27 έτη θεωρούνταν ηγέτιδα φυσιογνωμία του φιλελεύθερου στρατοπέδου (4 στο 9μελές δικαστήριο). Πέθανε ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο σπίτι της στην Ουάσιγκτον, κοντά στην οικογένειά της.
Ο διορισμός δικαστών στις ΗΠΑ είναι πολιτικό ζήτημα και ο πρόεδρος είναι αυτός που αποφασίζει το ποιος/ποια θα τοποθετηθεί. Η Γερουσία ύστερα ψηφίζει για να επικυρώσει ή να απορρίψει την επιλογή του προέδρου.

Δημοσκόπηση

Η πλειονότητα ων Αμερικανών, ανάμεσά τους και πολλοί Ρεπουμπλικανοί, επιθυμούν ο νικητής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου να ορίσει τον διάδοχο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos.

Η εθνικής εμβέλειας δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, μετά την ανακοίνωση του θανάτου της εμβληματικής δικαστού και δείχνει ότι πολλοί Αμερικανοί είναι αντίθετοι με το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο έχει την υποστήριξη πολλών ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, να προχωρήσει εσπευσμένα σε έναν νέο διορισμό μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου διασφαλίζοντας συντηρητική πλειοψηφία 6 προς 3 για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 62% των ενηλίκων Αμερικανών συμφωνούν ότι το κενό πρέπει να πληρωθεί από τον κινητή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ενώ το 23% δεν συμφωνούν και οι υπόλοιποι δεν έχουν άποψη.

Οκτώ στους 10 Δημοκρατικοί και 5 στους 10 Ρεπουμπλικανοί συμφωνούν ότι ο διορισμός πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές.

Ένα κολάρο jabot (αυτό που φορούν οι δικαστές) έχει τοποεθτηθεί στο άγαλμα του Fearless Girl (Ατρόμητο Κορίτσι) προς τιμήν της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ