ΚΥΠΡΙΑΚΟ : Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΑΚΕΛ με βαριά υπονοούμενα - Τι είπαν οι πρωταγωνιστές

Η επετειακή ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, με την ευκαιρία των 60χρονων της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκάλεσε ένα νέο χαρτοπόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι επικρίσεις του Άντρου Κυπριανού για τους χειρισμούς της κυβέρνησης τόσο σ’ ότι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας όσο και στο Κυπριακό, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του Προεδρικού όσο και της Πινδάρου.

Πρώτος έλαβε το λόγο για να απαντήσει στον ΓΓ ΑΚΕΛ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Σε δήλωσή του ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε: «Οι συμπολίτες μας χρειάζονται σταθερότητα, πολιτικές αξιοπιστίας, πολιτικές συνέπειας και σοβαρότητας και πολύ φοβάμαι δεν είναι αυτή η πολιτική που εκφράζει η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε προσηλωμένοι στις πολιτικές εκείνες που εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου μας, χωρίς την άγονη αντιπαράθεση και τις αχρείαστες εντάσεις».

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε για «πρωτόγνωρα διχαστική ομιλία» από μέρος του ΓΓ ΑΚΕΛ τον οποίο κατηγόρησε ότι «παρέχει ελαφρυντικά άλλοθι» στην Τουρκία. Στη δήλωσή του ο Κυριάκος Κούσιος υποστήριξε πως ο Άντρος Κυπριανού «τίμησε» την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας μια με πρωτόγνωρα διχαστική ομιλία.

Ο Κυριάκος Κούσιος υποστήριξε πως ο Άντρος Κυπριανού  οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες κατά πόσο «είναι η πολιτική Αναστασιάδη που έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία μόλις πριν μερικές εβδομάδες στο χείλος του πολέμου» και «επέτρεψε στην Τουρκία να διεκδικεί με πολεμικά μέσα το δικαίωμα να κάνει έρευνες στα ανοικτά της Κρήτης και του Καστελόριζου».

 Ακολούθως διερωτήθηκε αν «είναι η πολιτική Αναστασιάδη που παρείχε το άλλοθι στην Τουρκία να υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και να παρεμβαίνει ένοπλα στην κρίση της Λιβύης» και «επιτρέπει στην Τουρκία να εισβάλλει στο Ιράκ, τη Συρία και σήμερα ακόμη να παρεμβαίνει με στρατιωτικά μέσα στην πολεμική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

 Τέλος το Προεδρικό ζητά να μάθει «ποια διαπίστωση ισχύει πραγματικά;», εάν είναι «αυτή που στην πρωινή δήλωση μιλά για ‘τουρκική επίδειξη μιλιταρισμού και σοβινισμού που προκαλεί τα κράτη και τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου ή η βραδινή απαξιωτική δήλωση του κ. Κυπριανού που αναφέρει ότι ‘στη διχοτόμηση οδηγεί η πολιτική των μαθητευόμενων μάγων’».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΕΛ

Στα κυβερνητικά πυρά απάντησε εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Στέφανος Στεφάνου ο οποιός αρχικώς εξέφρασε συμφωνία ως προς τη θέση των κυβερνώντων πως «ο τόπος και οι πολίτες χρειάζονται πολιτικές αξιοπιστίας, πολιτικές συνέπειας και σοβαρότητας» για να υποδείξει πως «είναι ακριβώς αυτό που δεν διαθέτει η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ».

Συνεχίζοντας ο Στέφανος Στεφάνου κατέγραψε κατάλογο κατηγοριών σε βάρος της κυβέρνησης:

«Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της στο Κυπριακό, η κυβέρνηση κατόρθωσε –γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να αποενοχοποιήσει την Τουρκία για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά. Με τους πολιτικούς ακροβατισμούς της η κυβέρνηση κατόρθωσε να θεωρείται συνυπεύθυνη η ελληνοκυπριακή πλευρά για το πρωτόγνωρα παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Αυτά διαπιστώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ στις Εκθέσεις του.

Με την ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική της η κυβέρνηση άφησε την Κύπρο χωρίς ουσιαστική υποστήριξη στην ΕΕ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας».

Θέση του ΑΚΕΛ είναι πως «οι πολιτικές κρίνονται από τα αποτελέσματά τους. Κι αυτό που υπάρχει ως μεγάλη εικόνα είναι ότι η Τουρκία απειλεί και προκαλεί, αλλά η κυβέρνηση με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της δεν καταφέρνει καν να την εκθέσει.

Η κριτική, για τους κυβερνώντες, ερμηνεύεται ως «άγονη αντιπαράθεση» και «αχρείαστες εντάσεις». Τα λένε αυτοί, οι οποίοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να χαρακτηρίσουν την αντιπολίτευση «μηδενικά». Τα λένε αυτοί που κατά καιρούς επιτέθηκαν σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Καταλήγοντας ο Στέφανος Στεφάνου διαμήνυσε πως «όσο και να προσπαθούν οι κυβερνώντες να δαιμονοποιήσουν την διαφορετική άποψη και την άσκηση κριτικής, εμείς δεν πρόκειται να αυτοφιμωθούμε. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ο κίνδυνος για την οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι μεγάλος και η σιωπή είναι συνενοχή».

ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΣΙΟΥ

Επανερχόμενος ο Κυριάκος Κούσιος απάντησε στο Στέφανο Στεφάνου επισημαίνοντας πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ καθιστά το κόμμα «τη μόνη πολιτική δύναμη του τόπου που επιρρίπτει ευθύνες στη δική μας πλευρά αντί στην τουρκική».  Συμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «το δυστύχημα για τον τόπο είναι πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ εξακολουθεί να επιμένει, νομίζοντας ότι έτσι εξυπηρετεί το κομματικό της συμφέρον, να κατηγορεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις επεκτατικές, έκνομες και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρου, της Ελλάδας, της Συρίας, της Λιβύης στην  Ανατολική Μεσόγειο και εσχάτως κατά της Αρμενίας, στον Καύκασο».

Συνεχίζοντας ο Κ. Κούσιος ανέφερε ότι «κατά την άποψη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή φταίει η στασιμότητα στο Κυπριακό για την οποία αποδίδει ευθύνες στην Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κλείνοντας ηθελημένα τα μάτια μπροστά στα πραγματικά γεγονότα που βοούν και καταμαρτυρούν το αντίθετο».

Ο εκπρόσωπος απάντησε στον «ισχυρισμό της ηγεσίας του ΑΚΕΛ» ότι η Κύπρος «έμεινε χωρίς υποστήριξη, παραγνωρίζοντας τις ομόφωνες αποφάσεις Συνόδων Κορυφής της ΕΕ υπέρ της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τη σθεναρή με έργα και με πράξεις στάση της Γαλλίας, τη στήριξη των υπερδυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ, τις επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της  Γαλλίας, της Ισπανίας και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ στη Λευκωσία».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ