Τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμενικό μαχητικό

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε ότι τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε μαχητικό SU-25 στον εναέριο χώρο της Αρμενίας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, νεκρός είναι ο πιλότος. αρμένικο μαχητικό τύπου SU-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό F-16, με αποτέλεσμα ο πιλότος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η επίθεση διεξήχθη από τον εναέριο χώρο του Αζερμπαϊτζάν. Νωρίτερα, το Γερεβάν είχε αναφέρει ότι τουρκικά αεροσκάφη είχαν πάρει μέρος στο πλευρό του Μπακού, σε συγκρούσεις, όπου τα τουρκικά F-16 υποστήριζαν τα μαχητικά του Αζερμπαϊτζάν και τα drones κατά τη διάρκεια επιθέσεων κατά Αρμένιων στρατιωτών και βάσεων.

Νωρίτερα, η Άγκυρα υπογράμμισε ότι ήταν έτοιμη να στηρίξει το Μπακού «τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στη μάχη», τονίζοντας ότι επίθεση κατά του Αζερμπαϊτζάν είναι επίθεση και κατά της Τουρκίας. 

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται αποδίδοντας η μια στην άλλη επιθετικότητα. Τόσο οι αρμενικές όσο και οι αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναρτήσει πλήθος βίντεο επιχειρήσεων και επιθέσεων ο ένας κατά του άλλου.

Υπενθυμίζεται πως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξε την ανεξαρτησία του, το 1991, από το Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε πόλεμο. Το 1994 το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπέγραψαν πρωτόκολλο για κατάπαυση πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τρομακτικά βίντεο από τις συγκρούσεις 

Πάντως, χθες, Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει επιθέσεις με drone, αντιαεροπορικά πυρά αλλά και ανακοινώσεις από τη γραμμή του μετώπου έδωσαν στη δημοσιότητα οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Οι πηγές των βίντεο είναι τα υπουργεία Αμύνης των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ωστόσο εντύπωση προκαλεί ανάρτηση στο twitter του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, που υπερηφανεύεται για την επιτυχία του γνωστού drone του Bayraktar TB2 του στρατού του Αζερμπαϊτζάν που καταστρέφει ένα τεθωρακισμένο που βρίσκεται εν κινήσει.

Η ανάρτηση του Μπαϊρακτάρ έρχεται την ίδια ώρα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου πως θα υποστηρίξει «τους αδελφούς και φίλους» στο Αζερμπαϊτζάν επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πως ενθαρρύνει και υποστηρίζει την επίθεση σε βάρος των θέσεων της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ