Πέθανε ο Εμίρης του Κουβέιτ σε ηλικία 91 ετών

Πέθανε την Τρίτη ο 91χρονος ηγέτης του Κουβέιτ, Σεΐχ Σάμπα Αχ Αχμάντ Αλ Σάμπα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο κυβερνήτης του Κουβέιτ, είχε σημειώσει σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες και πέτυχε στενότερους δεσμούς με το Ιράκ μετά τον πόλεμο του Κόλπου του 1990.

Σε μια Μέση Ανατολή γεμάτη με ηλικιωμένους ηγέτες, ο Σεΐχ Σάμπαχ ξεχώρισε για τις προσπάθειές του να πιέσει για διπλωματία για να επιλύσει μια πικρή διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και άλλων αραβικών εθνών που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η άνοδος του στην εξουσία, στις 29 Ιανουαρίου 2006 ήρθε (με τις ευλογίες των ΗΠΑ) και αφού πρώτα το κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα για να εκδιώξει τον προκάτοχό του, τον άρρωστο Σεΐχ Σαντ Αλ Αμπντουλάχ Αλ Σάμπα.

Η διαδοχή στον Κουβεϊτιανό θρόνο περιορίζεται στους απογόνους του Μουμπαράκ αλ-Σαμπάχ. Η θέση του Εμίρη παραδοσιακά εναλλάσσεται στους δύο κύριους κλάδους των αλ-Σαμπάχ, τους αλ-Αχμάντ και αλ-Σαλέμ. Ο εμίρης πρέπει, εντός ενός χρόνου από την εκλογή του, να ορίσει διάδοχο, ενώ ο υποψήφιος πρίγκιπας του στέμματος πρέπει να είναι ανώτερο μέλος της οικογένειας αλ-Σαμπάχ. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση με απόλυτη πλειοψηφία. Αν η ψήφος αποτύχει, ο Εμίρης υποβάλλει τα ονόματα τριών επιλέξιμων μελών για ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση, όπου η Εθνοσυνέλευση θα επιλέξει έναν από τους τρεις ως διάδοχο.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ