Χαλάρωση στους περιορισμούς για τους τουρίστες ζητούν ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και αεροδρόμια - Επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Χαλάρωση των περιορισμών στην διακίνηση τουριστών από τα αεροδρόμια, ζητούν με κοινή  επιστολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κοινοποίηση στους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Μεταφορών και Τορισμού, οι φορείς του τουρισμού, δηλαδή ο ΠΑΣΥΞΕ, ο ΣΤΕΚ, ο ACTA και η εταιρεία Hermes Airport.

Σύμφωνα με την επιστολή, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου, "η τυχόν συνέχιση του αυστηρού πρωτοκόλλου όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των χωρών θα ήταν καταστροφική για όλη την τουριστική βιομηχανία, αλλά και για την οικονομία της χώρας μας ευρύτερα".  Αφού αναφέρεται ότι κατά την άφιξη επιβατών φαίνεται ότι λιγότερο από το 0.3% των εελγχόμενων επιβατών έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, ζητείται :

- Οι χώρες της ΕΕ και Schengen και το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν στην κατηγορία Β μέχρι και το τέλος της χειμερινής περιόδου 2020-2021 (δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2021). Αυτό θα δώσει την ευκαιρία να διατηρηθούν δρομολόγια, τα οποία λόγω της κατάταξης των χωρών στην κατηγορία Γ ακυρώνονται, αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος τουριστών ή επισκεπτών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν μπει στην κατηγορία Γ. Η απαίτηση του αρνητικού τεστ PCR στην κατηγορία Β θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική προϋπόθεση που θωρακίζει την Κύπρο, ενώ θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπλέον δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο για μεγαλύτερη σιγουριά.

- Να επιτραπεί για όλες τις πιο πάνω χώρες προθεσμία 96 αντί 72 ωρών για τη διενέργεια του τεστ πριν την αναχώρηση του ταξιδιώτη, δεδομένου ότι λόγω αυξημένης ζήτησης για τεστ στο εξωτερικό (άνοιγμα σχολείων, έξασρη εποχιακών ιών, κλπ) τα εργαστήρια δεν προλαβαίνουν να δώσουν έγκαιρα πίσω τα αποτελέσματα στους ταξιδιώτες. Αυτό οδηγεί σε πολλές ακυρώσεις κρατήσεων και κατ' επέκταση πτήσεων.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η καλή επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο δημιουργεί ζήτηση, αφού υπάρχουν σοβαρές προτάσεις από οργανωτές ταξιδιίων και αεροπορικές εταιρείες που θέλουν να βάλουν την Κύπρο στα προγράμματα τους αρχίζοντας από την επερχόμενη χειμερινή ερίοδο και το καλοκαίρι του 2021.

Οι πιο πάνω εισηγήσειστου τονίζεται είναι ουσιαστικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να προχωρήσει ο τουρισμός, διαφορετικά θα μπούμε σε "αχαρτογράφητα νερα" για τον τουρισμό της επόμενης χρονιάς και τη συνδεσιμότητα της χώρας μας με όλες τις συνακόλουθες επιπτώσεις για την οικονομία.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ