Στο ίδιο έργο και πάλι θεατές!

• Τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για την έρευνα, αλλά να αποδομήσει το ένα το άλλο!

Τελικά, για ακόμα μια φορά είμαστε θεατές στο ίδιο έργο! Τα κόμματα και οι πολιτικοί προσπαθούν να βγάλουν έξω την ουρά τους για την κατάρρευση της δεύτερης στη σειρά τράπεζας (μετά τη Λαϊκή) μέσα σε πέντε χρόνια. Οι μεν ζητούν έρευνα και εννοούν από το 2013 και μετά που κυβερνούσε ο Αναστασιάδης και οι δε εξήγγειλαν έρευνα που να καλύψει και τα προηγούμενα χρόνια που κυβερνούσε ο Χριστόφιας.

Οι στόχοι και οι προθέσεις και των δύο πλευρών ξεκάθαρες: Μέσω της έρευνας εκείνο που θέλουν και επιδιώκουν είναι να αποδομήσει ο ένας τις πολιτικές και αποφάσεις του άλλου. Με άλλα λόγια, ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα.

Έστω κι’ αν δημοσίως ισχυρίζονται ότι επιζητούν μια σοβαρή έρευνα βάθους που θα καταδείξει τα αίτια της διάλυσης του Συνεργατισμού, με τη συμβολή μάλιστα ξένων εμπειρογνωμόνων, στην ουσία φαίνεται να μην τους ενδιαφέρει το τι έγινε και κατάρρευσε ο Συνεργατισμός. Τους ενδιαφέρει μόνο να μην τους πιάσουν… οι σφαίρες!

Για τους λόγους αυτούς, ούτε αυτή η έρευνα αναμένεται ότι θα διαφωτίσει και θα αναδείξει τις ευθύνες των οποιονδήποτε για το κατάντημα του Συνεργατισμού. Μάλλον, θα είναι μια επανάληψη των γνωστών ερευνών που έγιναν και γίνονται για την οικονομία από το 2013 μέχρι σήμερα.

Όμως, για να λέμε την αλήθεια, ο πολίτης δεν έχει ανάγκη την έρευνα για να γνωρίζει ότι κάποιοι για δεκαετίες λυμαίνονταν τους πόρους του Συνεργατισμού. Ότι κάποιοι (γνωστοί – άγνωστοι) λάμβαναν προνομιούχα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, έσβηναν τόκους και χρεώσεις, διέγραφαν αυθαίρετα δάνεια και προέβαιναν σ’ ένα σωρό άλλες ατασθαλίες. Επίσης, ο πολίτης γνωρίζει ότι η κάκιστη οικονομική πολιτική του κράτους έφερε την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τρομακτικές επιπτώσεις πάνω στο τραπεζικό σύστημα. Και ακόμα ότι στη μετά κρίση περίοδο έγιναν λάθη, παραλείψεις και άλλα πολλά που επιδείνωσαν, αντί να σώσουν τον Συνεργατισμό.

Με απλά λόγια, ο πολίτης γνωρίζει ότι για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ευθύνονται όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Όπως στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, έτσι και σήμερα, υπάρχουν αίτια και αιτιακά.

Άρα, προς τι τα κροκοδείλια δάκρυα για το κλείσιμο του Συνεργατισμού; Αφού ήταν το μαθηματικό αποτέλεσμα των διαχρονικών πράξεων και παραλείψεων όσων είχαν την ευθύνη της διαχείρισης του. Ήταν το απότοκο των πολιτικών παρεμβάσεων και εμπλοκών.

Έχουμε τη γνώμη ότι η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει. Τα κόμματα και οι πολιτικοί πρέπει να αποτραβηχτούν από το προσκήνιο. Δεν πείθουν κανένα για τις προθέσεις τους. Ας αφήσουν το Γενικό Εισαγγελέα να κάνει τη δουλειά του. Ας συμπεριφερθούν και μια φορά υπεύθυνα, αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που υποτίθεται οι ίδιοι ζήτησαν, προκάλεσαν και εξήγγειλαν.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις τους το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να εξοργίζουν περισσότερο τους πολίτες. Είναι να προκαλούν θυμό και αγανάκτηση για όσα βιώνει σήμερα ο λαός, εξ’ αιτίας των δικών τους πράξεων και παραλήψεων.

Αν και εμείς, όπως είπαμε προηγουμένως, έχουμε πολλές επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της έρευνας, καλούμε όλους να σεβαστούν τη διαδικασία που προκάλεσε η αντιπολίτευση και διέταξε η κυβέρνηση. Ας αναμένουμε την έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που εκείνος θα επιλέξει να ισχύσουν. Άλλωστε, με δήλωση του ξεκαθάρισε σχετικά αυτό το θέμα.

Καταλήγοντας πάντως οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν υπήρχαν επιλογές. Ο Συνεργατισμός θα έπρεπε να οδηγηθεί είτε σε άτακτη χρεοκοπία είτε να πωληθεί. Επικράτησε η δεύτερη λύση και ελπίζουμε όλα να εξελιχθούν ομαλά. Διότι, το στοίχημα της αυριανής μέρας δεν έχει ακόμα κριθεί. Και κάτι τελευταίο: Ας είναι φειδωλή η κυβέρνηση στις αποζημιώσεις, διότι και αυτά τα χρήματα θα φύγουν από το υστέρημα των πολιτών.

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ