Τα προβλήματα απαιτούν σύγχρονη διακυβέρνηση

• Δεν είναι δυνατόν οι Υπουργοί να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να στέλλουν όλα τα θέματα στο Προεδρικό

Τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν στην επικαιρότητα τα θέματα του Συνεργατισμού, της παιδείας και της υγείας. Αντικειμενικά ομιλούντες, οι τρεις αυτοί τομείς περιλαμβάνονται στους πιο αδύνατους κρίκους της δημόσιας ζωής του τόπου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόσο στην πρώτη του θητεία, όσον και σ’αυτή που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτη, έχει μπροστά του τα προβλήματα της οικονομίας, της παιδείας και της υγείας.

Δυστυχώς, παρά το ότι η κρίση ξέσπασε το 2013, η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε αναταράξεις, λόγω κυρίως της αδυναμίας για πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με την παιδεία, όπου παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες τις οποίες αδυνατεί το κράτος να διαχειριστεί. Ο τομέας της υγείας, παρά τις συμπληγάδες που πέρασε μέχρι να εγκριθεί το ΓεΣΥ, συνεχίζει να δημιουργεί αβεβαιότητες ως προς το τι δέον γενέσθαι.

Και επειδή οι υπουργοί του προέδρου Αναστασιάδη προσπαθούν, αλλά δεν τα καταφέρνουν να βρουν λύσεις, τα θέματα αυτά παραπέμπτονται στο Προεδρικό. Δεν είναι λίγες οι φορές που και για τα τρία αυτά θέματα ζητήθηκε η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας για να προχωρήσουν κάποιες λύσεις. Όλοι θυμόμαστε τις δυναμικές παρεμβάσεις του προέδρου για το ΓεΣΥ, πριν λίγες μέρες για το Συνεργατισμό, ενώ όλα δείχνουν ότι παρόμοια οδός θα επιστρατευθεί και για την παιδεία.

Σίγουρα, δεν είναι κακό το ότι τα σοβαρά αδιέξοδα της διακυβέρνησης παραπέμπονται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, από την άλλη, δεν είναι δυνατόν για κάθε θέμα που υπάρχουν δυσκολίες στην προώθηση του να ζητείται η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η νοοτροπία είναι ξεπερασμένη και πρέπει να εγκαταληφθεί. Οι μεν υπουργοί οφείλουν να αντιληφθούν ότι είναι δική τους ευθύνη να βρουν τις απαραίτητες λύσεις, οι δε εμπλεκόμενοι είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ...πυροσβέστης.

Η παραπομπή όλων των καυτών θεμάτων στο προεδρικό δείχνει αφ’ενός ότι οι μαζικές οργανώσεις δεν εμπιστεύονται τους εκάστοτε υπουργούς και αφ’ετέρου ότι το κράτος μας είναι προσωποπαγές. Τα σύγχρονα κράτη, όμως, δεν λειτουργούν μ’αυτό τον τρόπο. Ο πρόεδρος ή ο πρωθυπουργός έχουν τη γενική ευθύνη της διακυβέρνησης, αλλά και οι υπουργοί έχουν λόγο και ρόλο και πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα αγκάθια του τομέα τους.

Η παραπομπή των θεμάτων τους στο Προεδρικό στην ουσία δείχνει αδυναμία εκ μέρους τους για επίλυση των προβλημάτων. Επιβεβαιώνει ότι οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τα όποια προβλήματα.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η νοοτροπία αυτή πρέπει να αλλάξει. Οι ίδιοι οι υπουργοί από τη στιγμή που εφαρμόζουν κυβερνητική πολιτική δεν θα πρέπει να αποδέχονται την παραπομπή των θεμάτων τους στο Προεδρικό και ο πρόεδρος δεν θα πρέπει να δέχεται να παρεμβαίνει επί παντός επιστητού. Οι Υπουργοί από μόνοι τους είναι φορείς εξουσίας και δεν χρειάζονται κάθε λίγο και λιγάκι την παρέμβαση και τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για να προωθήσουν την κυβερνητική πολιτική.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας που θα αποκεντρώσει τις αποφάσεις, θα δώσει πρωτοβουλίες και ευθύνες στους Υπουργούς και θα υποχρεώσει τις μαζικές οργανώσεις να συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα απέναντι στους Υπουργούς.

Τα θέματα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας μπορούν να διευθετηθούν από τα Υπουργεία και δεν χρειάζεται να παραπέμπονται στο Προεδρικό. Άλλωστε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενώπιον του πολλά άλλα σοβαρά θέματα (κυπριακό, ενέργεια, διεθνείς σχέσεις, κ.ά) που πρέπει να διαχειριστεί. Δεν είναι ανάγκη να του φορτώνουν και τις διαμάχες για το ΓεΣΥ, τον Συνεργατισμό και την παιδεία.

Ο στόχος για ένα σύγχρονο κράτος, προϋποθέτει ότι η Κύπρος πρέπει να αποκτήσει και μια σύγχρονη διακυβέρνηση. Και αυτό είναι ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας.


ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ