Η καυτή πατάτα του φθινοπώρου

• Μαζεύτηκαν πολλά αγκάθια γι’ αυτό απαιτείται μια νέα αρχή με σχέδιο, στόχους και αποτελέσματα

Όπως όλα δείχνουν το φθινόπωρο θα είναι αρκετά θερμό για τον τόπο. Εξωγενή και εσωγενή προβλήματα δημιουργούν ένα ...δυνατό κοκτέϊλ εξελίξεων, το οποίο (θέλει δεν θέλει, μπορεί ή δεν μπορεί) καλείται να διαχειριστεί με επιτυχία η κυβέρνηση. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται πρώτιστα το κυπριακό και τα ενεργειακά, σε συνδυασμό φυσικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ και γενικά στη Μεσόγειο. Απ’ εκεί και ύστερα, υπάρχουν στο προσκήνιο η κρίση στην παιδεία, οι κόντρες για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η ανάγκη επιτυχούς συνένωσης ΣΚΤ-Ελληνικής, η ανάγκη μείωσης των «κόκκινων δανείων», ο εκσυγχρονισμός του κράτους και αρκετά άλλα.

Η διαχείριση όλων αυτών των θεμάτων δεν είναι εύκολη. Στο κυπριακό και στα ενεργειακά απαιτούνται διεθνείς συμμαχίες και διπλωματικοί ελιγμοί . Για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης χρειάζονται σχεδιασμοί, στοχεύσεις και κυρίως απτά αποτελέσματα.

Δυστυχώς, η εικόνα αυτή την ώρα δεν είναι η καλύτερη. Στο κυπριακό και στα ενεργειακά φαίνεται να είμαστε εγκλωβισμένοι στους εκβιασμούς και στις προκλήσεις της Άγκυρας και αδυνατούμε να προτείνουμε διεξόδους που θα οδηγήσουν σε αποτελμάτωση της κατάστασης. Όπως είναι σήμερα τα δεδομένα, κανένας δεν γνωρίζει κατά πόσον θα οδηγηθούμε σε νέες συνομιλίες και με ποιο πλαίσιο, ενώ στα ενεργειακά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τις νέες γεωτρήσεις. Λεκτικά, μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι επιθυμεί έναρξη του διαλόγου, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά κανείς δεν μας εγγυάται ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Η τουρκική πλευρά, που και αυτή δηλώνει υπέρ της έναρξης νέων συνομιλιών, θέτει νέους απαράδεκτους όρους που μέχρι στιγμής δεν αμφισβητούνται, ούτε απορρίπτονται από τους διεθνείς μεσολαβητές.

Συνακόλουθη του γκρίζου τοπίου στο κυπριακό, είναι και η αβεβαιότητα όσον αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα, το οποίο ενώ διαβεβαιώνουμε δημοσίως ότι συνεχίζεται κανονικά, κανένας δεν απαντά στο ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Ερντογάν εμποδίσει και πάλι τις νέες γεωτρήσεις.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κατάσταση είναι επίσης περιπλεγμένη. Η κρίση που ξέσπασε στην παιδεία και οι κακοί χειρισμοί που φαίνεται ότι έγιναν από πλευράς κυβέρνησης, δείχνουν ότι η απόπειρα εξορθολογισμού των δαπανών στην εκπαίδευση (που είναι σωστή θέση) έγινε χωρίς πρόγραμμα και χωρίς σχέδιο. Ίσως η κυβέρνηση να μην περίμενε τη συγκεκριμένη δυναμική αντίδραση από τους εκπαιδευτικούς, όμως η κατάσταση ξέφυγε πολύ και κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για πως θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Στα άλλα ανοικτά θέματα υπάρχει αρκετή σύγχυση, αφού το ΓεΣΥ... όλο και προχωρεί, αλλά δεν εφαρμόζεται, ενώ οι σημαντικοί οικονομικοί σχεδιασμοί συνεχώς ανατρέπονται με εκδήλωση αρνητικών προεκτάσεων (παράδειγμα, ο Συνεργατισμός, το δημόσιο χρέος, κλπ).

Δεν γνωρίζουμε πως σκέφτεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης να διαχειριστεί την καυτή πατάτα που έχει ενώπιον του, όμως όλα δείχνουν ότι τον αναμένουν δύσκολες μέρες και ίσως δυσκολότερες αποφάσεις. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι λύσεις τους δύσκολες. Το σκηνικό είναι γενικά ανησυχητικό.

Αν επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με μεσοβέζικους και ατελέσφορους τρόπους, το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε σε ένα πλήρες τέλμα. Αν αποφασίσει να προβεί σε κάθετες ρήξεις, ίσως να υπάρξουν επικίνδυνες ανατροπές.

Θεωρούμε ότι για την επιτυχή διαχείριση όλων αυτών των σοβαρών προβλημάτων θα πρέπει να γίνουν νέοι σχεδιασμοί και να αναληφθούν νέες ευφάνταστες πρωτοβουλίες από πλευράς κυβέρνησης. Πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην άμεση έξοδο από τα αδιέξοδα (τουλάχιστον στα εσωτερικά θέματα) και στη δημιουργία προοπτικών για το μέλλον.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια νέα αρχή για να επανέλθει ο τόπος σε πορεία με πυξίδα. Δυστυχώς, μαζεύτηκαν πολλά αγκάθια και αν δεν εκριζωθούν σύντομα, θα καταστήσουν την κατάσταση ανεξέλεγκτη...


ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ