Η Ελλάδα, τα Μνημόνια και η νεκρανάσταση

- Η έξοδος από την επιτήρηση δίνει την ευκαιρία για το αύριο και το μέλλον

Ανεξαρτήτως της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων στην Ελλάδα, η χώρα εξήλθε της σκληρής μνημονιακής επιτήρησης της Ε. Ένωσης και του ΔΝΤ. Μετά από 8 δίσεκτα χρόνια, η χώρα (υπό κάποιες προϋποθέσεις) μπορεί να διαχειριστεί μόνη της την οικονομία της, να προγραμματίσει μόνη της τα επόμενα βήματα της και να
επιλέξει η ίδια το δρόμο της ανάπτυξης της.

Έστω, κι' αν η έξοδος από το μνημόνιο αφήνει πίσω της μεγάλες πληγές, τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις και πολλές κοινωνικές ανισότητες, η Ελλάδα βγήκε στο ξέφωτο και μπορεί να αναζητήσει το ήλιο που θα φωτίσει το μελλοντικό δρόμο της. Κατά τη γνώμη μας, η νέα περίοδος που αρχίζει για την Ελλάδα είναι αρκετά υποσχόμενη, αλλά και ενδιαφέρουσα.  Μακριά από τα φώτα της διεθνούς αρνητικής δημοσιότητας (ως κράτος υπό χρεοκοπία), μακριά από δίκαιες ή άδικες κριτικές και τις δικαιολογημένες ή όχι επικρίσεις καλοθελητών και κακοθελητών, έξω από το μίζερο λόγο ντόπιων και ξένων παρατηρητών, μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο σύγχρονο
μοντέλο ανάπτυξης.

Και αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης, παρά τις αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες, είναι εφικτό. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Βρίσκεται στο καλύτερο γεωγραφικό σημείο της νότιας Ευρώπης, έχει καταπληκτικό κλίμα για 12 μήνες το χρόνο, διαθέτει το μοναδικό στον κόσμο  σύμπλεγμα των πανέμορφων νησιών της, είναι ιδανικός εμπορικός κόμβος προς τα Βαλκάνια, είναι μέλος της Ε. Ένωσης, της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ, εκσυγχρονίζει νει,  ελα﷽λεμαλλάδα, θαακοόλες τις συγκοινωνιακές υποδομές της σε όλες τις περιοχές (αεροδρόμια, λιμάνια, μετρό, δρόμους), έχει υψηλού μορφωτικού επιπέδου εργατικό δυναμικό, είναι πανίσχυρη στον ναυτιλιακό τομέα και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης και ανεπτυγμένης κοινωνίας.

Εκείνο που απουσιάζει από την Ελλάδα και πρέπει να επιδιωχθεί είναι ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, μια μεγάλη και σε βάθος φορολογική - επενδυτική μεταρρύθμιση και μια
πλήρης ανασυγκρότηση του κράτους και των υπηρεσιών του. Αν διορθωθούν αυτές οι εγγενείς αδυναμίες, η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να ξοφλήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, αλλά και να δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές για το μέλλον.

Το στοίχημα τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση είναι πολύ μεγάλο. Ανεξάρτητα του τι λένε δημοσίως για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, όλοι θα πρέπει να ξεφύγουν από το χθες και να δουν το αύριο. Αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα. Και θα πρέπει όλοι να εργαστούν σκληρά για τα επερχόμενα, γιατί αυτά έχουν σημασία και ουσία.

Ο μέσος Έλληνας και όλοι εμείς που αγαπάμε την Ελλάδα,  θέλουμε μια χώρα που να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, να διαθέτει ισχυρή οικονομία και να είναι δυνατή στο πολιτικό και οικονομικό παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Αυτά θα επιτευχθούν μόνο αν η Ελλάδα κοιτάξει μπροστά και αξιοποιήσει τη σημαδιακή έξοδο της από το μνημόνιο. Αν πάρει τις σωστές αποφάσεις και αν εφαρμοστεί τις σωστές μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Αν κινηθεί δημιουργικά και αναπτυξιακά κι΄ όχι με πολιτικαντισμό και άλλες αχρείαστες και κοντόφθαλμες σκοπιμότητες.

Εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τις τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδας. Δεν έχουμε καμία έγνοια και επιφύλαξη για τη θετική πορεία του τουρισμού,
της ναυτιλίας, των επενδύσεων, του εμπορίου, των υπηρεσιών της.

Πιστεύουμε ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας και τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της αποτελούν από μόνα τους μια δυνατή κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία.

Η έξοδος από το μνημόνιο, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια σημαδιακή καμπή. Η έξοδος από το μνημόνιο δεν θα αλλάξει δια μιας την καθημερινότητα των πολιτών. Όμως, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο. Μια τομή που θα αφήνει πίσω της το χθες και τις κακές πρακτικές του. Και ακριβώς, αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα. Τη δυνατότητα για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Την ευκαιρία για το αύριο και το μέλλον.


Ιωσήφ Ιωσήφ  

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ