Αυτόνομα οχήματα με «μάτια» προτείνει η Jaguar Land Rover

Μπορεί η έρευνα πάνω στα αυτόνομα οχήματα να είναι ένας από τους τομείς τεχνολογικής έρευνας που συγκεντρώνουν το πιο έντονο ενδιαφέρον παγκοσμίως, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, νιώθουν φόβο στη σκέψη να μοιράζονται τον δρόμο με ένα αυτόνομο όχημα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Jaguar Land Rover κάνει μια διαφορετική πρόταση για να καθησυχάσει τους προβληματισμούς αυτούς: Όπως ανακοίνωσε, πραγματοποιεί δοκιμές αυτόνομων οχημάτων με «μάτια», τα οποία «αναγνωρίζουν» τους πεζούς και τους το επιδεικνύουν, προκειμένου αυτοί να μην φοβούνται μήπως αυτά τους πατήσουν.

«Η τεχνοφοβία δεν είναι κάτι καινούριο. Κάθε εφεύρεση και η υιοθέτησή της έχουν προκαλέσει ένα επίπεδο φόβου, από το τηλέφωνο, για το οποίο έλεγαν πως θα εξαφανίσει την ανάγκη για συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, μέχρι το ποδήλατο, που είχε αντιμετωπιστεί ως κάτι που θα ενίσχυε επικίνδυνα τη χειραφέτηση των γυναικών και θα έδινε στην εργατική τάξη ένα νέο είδος ελευθερίας» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας πως «το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη πληροφόρησης, κατανόησης και το interface μεταξύ μηχανών και ανθρώπων».

Η κεντρική ιδέα είναι πως οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να προσαρμόζονται στην τεχνολογία, μα αυτή πρέπει να σχεδιάζεται έχοντας κατά νου τους ανθρώπους. Όπως σημειώνεται, η εξέλιξη έχει κάνει τον άνθρωπο να λειτουργεί αναγνωρίζοντας άλλα πρόσωπα, να τα εμπιστεύεται (ή όχι) και να κάνει κρίσεις βάσει αυτού. «Με την άνοδο της ψηφιακής επικοινωνίας πρέπει να χρησιμοποιούμε υψηλότερο επίπεδο διανοητικής επεξεργασίας για να ερμηνεύουμε τον τόνο ενός γραπτού emailή τη χροιά μιας φωνής. Ένα πρόσωπο μας δίνει εκατοντάδες μικρές ενδείξεις, και ως εκ τούτου απαιτεί λιγότερο διανοητική επεξεργαστική ισχύ».

Η λύση που προτείνουν ερευνητές της Jagual Land Rover έρχεται με τη μορφή δύο «ανθρώπινων ματιών» στο μπροστινό μέρος των αυτόνομων οχημάτων, που θα δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας στους πεζούς, που θα καταλαβαίνουν πότε ένα όχημα τους έχει αντιληφθεί.

«Είναι δεύτερη φύση μας να κοιτούμε τον οδηγό του οχήματος που πλησιάζει πριν πατήσουμε στον δρόμο. Το να καταλάβουμε πώς αυτό μεταφράζεται στον πιο αυτοματοποιημένο κόσμο του αύριο είναι σημαντικό. Θέλουμε να ξέρουμε αν είναι επωφελές να παρέχουμε στους ανθρώπους πληροφορίες για τις προθέσεις ενός οχήματος, ή αν αρκεί για να αυξήσει την εμπιστοσύνη απλά να τον κάνουμε να ξέρει ότι τον έχουν αντιληφθεί» λέει ο Πιτ Μπένετ, Future Mobility Research Manager της Jaguar Land Rover.

Tα «έξυπνα» αυτά pods δοκιμάζονται σε περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί ειδικά για να θυμίζει δρόμο πόλης στο Κόβεντρι, ενώ η συμπεριφορά των πεζών αναλύεται καθώς περιμένουν να περάσουν τον δρόμο. Τα «μάτια», που έχουν αναπτύξει μηχανικοί της εταιρείας, εμφανίζονται να «κοιτούν» τον πεζό καθώς το αυτοκίνητο τον «αντιλαμβάνεται», υποδεικνύοντάς του ότι τους έχει «δει» και σκοπεύει να τους αποφύγει.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ